Meksika'nın Ulusal Güvenlik Komisyonu, tarafından yapılan açıklamada, El Chapo, Türkçesiyle "Bücür", lakaplı Guzman'ın en son Cumartesi gecesi Altiplano hapishanesinde duşta görüldüğü söylendi. Hücre kontrolü yapıldığı sırada hücresinde olmadığı farkedilen Guzman'ı bulmak için hemen arama yapılmaya başlandı, şehrin yakınındaki Toluca havaalanında uçuşlar askıya alındı.

1 YIL ÖNCE YAKALANMIŞTI

Sinaloa isimli kartelin lideri olan Guzman, ABD'ye büyük miktarlarda uyuşturucu sokmasıyla tanınıyor. daha önce de hapisten kaçan liderin 2014 yılında yeniden yakalanması Meksika hükümeti için bir zafer olarak nitelendirilmişti. Yaklaşık 1 milyar dolar mal varlığıyla Forbes dergisinin 'dünyanın en zenginleri listesine' giren Guzman, 10 yıldan uzun bir süre yakalanmadan kaçmayı başarmıştı.

 Öldükten sonra seçim kazandı

Öldükten sonra seçim kazandı


UYUŞTURUCU MAFYASININ EN ÖNEMLİ İSMİ

Joaquin Guzman Loera, dünyanın en büyük ve acımasız uyuşturucu çetelerinin  bulunduğu Meksika'da herkesin tanıdığı bir isim. Meksika'nın önde gelen dergilerinden Proceso, Guzman'i "Küreselleşen uyuşturucu kaçakçılığının dinamizminden en çok faydalanan mafya babası" olarak tanımlıyor.



ULUSLARARASI UYUŞTURUCU AĞI

Guzman, uyuşturucu kaçakçılığına 70'lerde başlamış ve o dönem bağlı bulunduğu Guadalajara Karteli patronlarına, kendisine daha büyük yetkiler verilmesi konusunda ısrar etmesiyle isim yapmıştı. Biyografi yazarları Guzman'ın uyuşturucuyu kuzeye kaçırmak için yaratıcı yollar keşfettiğini söylüyor. Guzman'in Snaloa Karteli'nin kolları bugün Avrupa, Asya ve Latin Amerika'ya kadar uzanıyor.

Diğer ülkelerdeki uyuşturucu şebekeleri de kendilerini suç dünyasında ağırlığı olan Guzman Loera ismi ve Guzman'in karteliyle ilişkilendirmeye çalışıyor. Guzman'a, kendisine bağlı kartel üyelerinin yanı sıra Sinaloa, Durango ve Chihuahua'daki şebekeler de bağlılık gösteriyor.

Daha önce tutuklu olduğu cezaevinden 2001 yılında kaçan Guzman'ın yeniden demir parmaklıklar ardına gönderilmesi, Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto için büyük bir başarı olarak görülmüştü.

Meksika'daki 43 kayıp öğrenci için acı itiraf

Meksika'daki 43 kayıp öğrenci için acı itiraf