Erdoğan SÜZER

Şirket normal yolcuya 14 bin 190 liraya sattığı business clas uçuşu VIP yolcuya 3 bin 421 liraya verecek. Böylece THY yolcu başına tek koltuktan 10 bin 769 lira zarar edecek

Türk Hava Yolları (THY) yönetimi, yolcuların ekonomi sınıfından pahalı “business’ sınıfına ücretsiz yükseltilmesine (upgrade) imkan sağlayan prosedürde değişikliğe gitti. 12 Eylül 2014 tarihinde yapılan ve THY Genel Müdürü Temel Kotil imzasını taşıyan değişiklikle VIP (çok önemli kişi) listesi daha da genişledi. Listeye başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın danışman ordusu olmak üzere çok sayıda yeni isim eklendi.
THY’nin VIP listesindeki yolcular, özel uçuşlarında ekonomi bileti adı verilen en ucuz bileti satın almalarına karşın, doğrudan 4 katı aşan fiyat farklarının uygulandığı pahalı business kabine alınıyor. Upgrade ismi verilen bu uygulamadan VIP yolcularla birlikte eşleri de yararlanıyor. Üstelik eşler, ayrı yaptıkları uçak yolculuklarında da bu ayrıcalıktan aynı şekilde yararlanıyor.


KÂRINI CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLİYOR


Başlangıçta Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, anamuhalefet parti lideri ve sivil-asker üst düzey bürokratlarla sınırlı tutulan VIP listesinin genişlemesi hisseleri küçük yatırımcının elinde olan THY’nin kârlılığını ciddi biçimde azaltıyor.
Örneğin THY ile İstanbul’dan New York’a 26 Ocak gidiş 31 Ocak dönüş tarihli ekonomi sınıfı bilet alan VIP üyesi THY’ye bin 460 TL ödüyor. Ancak bu yolcu uçuşunu aynı parayı ödeyen sıradan yolcunun yanında değil, 8 bin 331 lira bilet parası ödeyen yolcuların yanında yapıyor. THY, VIP yolcunun daha rezervasyon aşamasında kendisine tahsis ettiği pahalı koltuğu başkasına satamadığı için sadece o koltuktan 6 bin 871 lira zarara uğruyor.
Zarar, aynı tarihlerde İstanbul-Tokyo uçuşunda 10 bin 769 liraya kadar çıkıyor. İstanbul-Ankara iç hat uçuşundaki zarar ise en uygun şartlarda dahi 315 lirayı buluyor.

Yiğit Bulut da listeye girdi


THY’nin VIP ayrıcalığına eklenen yeni isimler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun özel kalem müdürleri, basın danışmanları ile diğer danışmanları bulunuyor.
Değişiklik öncesi listede Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı ve danışmanları yer almazken Başbakanlık için de sadece bir adet “başdanışman ve eşi” ibaresi bulunuyor. Değişiklikle birlikte Cumhurbaşkanlığı danışmanları Yiğit Bulut, Mustafa Varank, Basın Danışmanı Lütfullah Göktaş, Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan gibi isimeler ayrıcalıklı upgrade uçuş hakkı elde etti. Aynı şekilde Davutoğlu’nun danışman kadrosu ile Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı da listeye girmeyi başardı.