Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişeler, Rusya ile gerginlik ve gelişmekte olan piyasalardaki olumsuz hava ile dün yükselen dolar kurundaki yukarı hareket bu sabah da devam ediyor.

Dolar/TL Asya seansında yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesi olan 2.93'ü aşarken, Rusya ile gerginliğin ekonomik boyuta da taşınmış olması ardından piyasalarda endişeler sürüyor. Piyasalardaki olumsuz seyir ve dolar/TL'deki yükselişin bugün de devam etmesi bekleniyor.

Bir bankacı, "Rusya ile yaşanan gerginlik azalmaz ve Rusya bazı boykotlara başlarsa Türkiye'ye etkisi ne olur, cari açık nasıl etkilenir gibi konular tedirginlik yaratıyor. Bu da TL varlıklar üzerinde baskı kurmayı sürdürüyor" dedi.

Dün saat 1704'te 2.9146/2.9150 seviyesinde olan dolar/TL, Asya seansında 2.9320'ye kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 0859'da 2.9285/2.9287 seviyesinden işlem
görüyor.

Dün aynı saatte 3.0047/3.0054 seviyesinde olan sepet bazında TL  bu sabah 3.0207/3.0214, 3.0949/3.0957 seviyesindeki euro/TL ise 3.1130/3.1152 seviyesinde.



Tahvil-bono piyasasında ise yükselişe geçen 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.22, valörde son işlemde yüzde 10.20 seviyesindeydi. Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi de dün yükselerek spot kapanışta ortalama yüzde 10.64 seviyesindeydi.

Salı günü Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağı Türkiye tarafından düşürülmüş, bu durum Moskova yönetiminin sert tepkisine neden olmuştu. İki ülke arasında başlayan gerginlik Rusya tarafından ekonomik boyuta taşınmış durumda.

Rusya Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev dün yaptığı açıklamada Türkiye'ye yönelik Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin de kısıtlanması dahil çeşitli ekonomik sınırlamalar
getirilebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus savaş uçağının Türkiye'nin angajman kuralları gereği düşürüldüğünü ve bunun Rusya'yı hedef alan bir olay olmadığını belirterek, Rusya'nın tedbirlerini siyasi ve ekonomik ilişkileri kapsayacak şekilde genişletmesini doğru bulmadıklarını ifade etti.

Öte yandan yeni hükümet programında TCMB'nin para politikasında bağımsızlığına ilişkin vurgunun yer almaması piyasalarda endişe yaratırken, başta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek olmak üzere üst düzey ekonomi yetkilileri bankanın yapısına müdahale etmek ya da bağımsızlığını kısıtlamak gibi bir düşünce ya da planın hiç bir şekilde olmadığını belirttiler.

Analistler açıklamaların tansiyonu düşürdüğünü belirtirken, Nisan 2016'da TCMB başkanı, ardından da diğer Para Politikası Kurulu üyelerinin atamalarının yapılacağını hatırlatarak, önümüzdeki dönemde bağımsızlık konusunun tekrar gündeme gelerek endişe yaratabileceğine dikkat çekiyor.