ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaklaşık 10 yıldır ilk faiz artışına gitmesinin ardından bundan sonraki sıkılaştırma adımlarının kademeli olacağı mesajı verilmesiyle dolar/TL güne düşüşle başladı.

Foto: Reuters - Janet Yellen


Fed'in dün TSİ 21:00'de açıkladığı karar öncesi 2.95 civarında işlem gören, kararın açıklanmasından birkaç dakika sonra ilk tepki olarak illikit piyasada 2.96'ya yükselen dolar/TL Fed Başkanı Janet Yellen'ın devam eden sıkılaştırmanın kademeli olacağına yönelik mesajlarıyla yönünü tekrar aşağı çevirdi. Dolar/TL TSİ 09:00'da 2.9350 seviyesinden işlem gördü.

BORSA YÜKSELİŞTE


FED’in 0,25 puan faiz artırımının ardından borsada yukarı yönlü oynama görüldü. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi, güne alıcılı başladı. Endeks, ilk seansa 663,66 puan artışla 73495,44 puan seviyesinden girdi. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,91 oranında değerlendi.

25 BAZ PUAN ARTIŞ


Fed'in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu (FOMC) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığına yükseltti. Kurul böylece uzun süredir devam eden ekonominin faiz artırımına hazır olup olmadığı tartışmalarına da son verdi.

Yellen, faiz kararının ardından dün akşam düzenlenen basın toplantısında, "Kurul, ekonominin iyi performans gösterdiği ve bunun devam etmesinin beklendiği dönemde faiz oranında ılımlı bir artışın uygun olduğuna kanaat getirdi... Açıkça görülüyor ki ekonomideki toparlanma büyük mesafe kat etti" dedi. Yellen, bundan sonraki faiz artırım kararlarının uzun aralıklarla alınabileceğini ifade ederek, "Süreç büyük ihtimalle kademeli ilerleyecek" dedi.

Dün akşam saatlerinde 3.0950 civarında işlem gören sepet bazında TL  ise bu sabah 0807'de 3.0694/3.0713, 3.23 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.1948/3.1970 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler yeni yıl öncesi işlem hacimlerinin oldukça gerilediğine dikkat çekerken piyasalar Fed'in faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanmışlardı ve yavaş olacağına ilişkin beklenti hakimdi. Bu konuda beklentilerin aksine bir gelişme yaşanmaması gelişmekte olan para birimlerinde sınırlı da olsa iyimser bir tepki yaratmış oldu.

Faiz kararıyla birlikte yayınlanan FOMC üyelerinin gelecek yıla dair faiz beklentilerinin aynı kaldığı görüldü. Buna göre 2016 sonunda faizlerin yüzde 1.375'e yükseleceği tahmin ediliyor.

PİYASALAR İÇİN OLUMLU


ALB Forex araştırma uzmanı Enver Erkan, Fed'in normalleşme politikasına yumuşak bir geçiş ile başladığını belirterek, "2015 yılı boyunca piyasayı normalleşme politikalarına hazırlayan Fed'in, piyasanın beklentisi dahilinde politika faizini 0.25 puan artırarak yumuşak bir geçişe işaret etmesi piyasalar açısından olumlu bir senaryo oluşturmaktadır. Yaklaşık 2.5 yıla dayanan Fed'in normalleşme hikayesi ve bir yılı geçen faiz artırma sürecinde nihayet önemli bir dönemeç kazasız bir şekilde geçilmiş oldu. Faiz artırımı sonrasında yapılan politika açıklamaları, Fed'in daha önceki söylemleri dahilinde ilk faiz
adımından sonra sabırlı davranacağına ve kademeli faiz artışı yapacağına işaret
etmektedir" dedi.

NORMAL BİR TABLO


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Brüksel'e gitmeden önce dün akşam havaalanında düzenlediği basın toplantısında Fed'in faiz artırım kararıyla ilgi soruyu yanıtlarken, "Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibariyle de bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Fed kararının açıklanmasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Fed beklentiler doğrultusunda faiz artırarak şimdilik piyasaları rahatlattı gibi" değerlendirmesinde bulundu.