SÖZCÜ/ANKARA
CHP Ankara Milletvekili Aygün'ün yaptığı yazılı açıklamada, AKP’nin uyguladığı ekonomik politikaların vatandaşı borç batağına düşürdüğünü vurguladı. Aygün, 2002 yılında 6,6 milyar lira olan vatandaşların bankalara olan borçlarının Şubat 2015 itibariyle 357 milyar lirayı aştığını, varlık yönetim şirketleri, tüketici finansman şirketleri ve TOKİ’ye olan borçlarla birlikte bu rakamın 400 milyar liraya yaklaştığını bildirdi.

BATIK BORÇ ASLINDA 22 MİLYAR

AKP döneminde, borçla birlikte icralık borçlarda da tam bir patlama yaşandığına dikkat çeken Aygün, şunları söyledi:
“Bu dönemde batık tüketici kredileri 127 kat, batık kredi kartı borçları ise 24 kat artış gösterdi. Tüketicilerin, vadesinde ödeyemedikleri için bankalar tarafından icraya verilmiş tüketici kredisi borçları 7,2 milyar liraya, kredi kartı borçları da 5,5 milyar liraya ulaştı. Yani 2002 yılında 278 milyon lira olan batık tüketici borçları Şubat 2015 sonunda 12,6 milyar lirayı buldu. Ancak bu rakam da gerçeği tam olarak göstermiyor. Zira bankalar son yıllarda batık duruma gelen tüketici kredisi borçlarının büyük bir bölümünü varlık yönetim şirketlerine satıyorlar. Merkez Bankası’nın açıkladığı son rakamlara göre de varlık yönetim şirketleri tüketicilerden tam 9,4 milyar lira istiyor. Tamamı da icralık olan bu borçlarla birlikte vatandaşın toplam icralık borcu 22 milyar lirayı buluyor.”

3 MİLYON KİŞİ KARA LİSTEDE

Aygün, 2014 yılı sonu itibariyle 2 milyon 919 bin kişinin tüketici kredisi, kredi kartı ya da her ikisini birlikte ödeyemediği için kara listeye alındığını belirterek, son altı yılda (2009-2014 dönemi) toplam 3 milyon 608 bin tüketici kredisi hesabının, 5 milyon 583 bin 679 de kredi kartı hesabının bankalar tarafından yasal takibe alındığını vurguladı.

SORUNUN KAYNAĞI YÜKSEK FAİZ

Aygün, tüketicilerin icralık borçlarının bu ölçüde yüksek bir düzeye ulaşmasının sorumlusunun tüketiciyi korumayıp onları bankaların insafına terk eden hükümet olduğunu ileri sürdü.  Aygün, “Enflasyon yüzde 8-9’a düşmüşken Türkiye’de bankalar kredi kartı borçlularından yıllık yüzde 24 faiz alıyor. Kartlarda temerrüt faizi yüzde 30’u aşıyor. Üstelik bu faiz oranını da Merkez Bankası belirliyor.  Merkez Bankası’nın yıllık yüzde 7,5 faizini çok bulup kayıkçı kavgası yapan Cumhurbaşkanı,  nedense vatandaşın bunun yüzde 324 üzerinde faiz ödemesini sadece seyrediyor” dedi.
Aygün, şunları söyledi:
“Artık vatandaşın sorunlarından kopmuş, iktidarını baskıyla nasıl sürdürebileceğinin arayışları içerisinde olan bu hükümet, yaklaşan tehlikenin hala farkına varamıyor. Sorun büyüyor Hükümet seyrediyor. Oysa bizim verdiğimiz teklif zamanında ela alınsaydı sorun bu kadar büyümeyecekti. İcralık olan vatandaşlar dışında tüketicilerin büyük bir bölümü kredi kartı borcunu tüketici kredisiyle, tüketici kredisi borcunu kredi kartıyla ödeyerek günü kurtarmaya çalışıyor. Bu borçlar da bir gün patlayacak ve çok büyük sosyal sorunlar yaşayacağız. CHP,  Haziran seçimlerinden iktidar olarak çıktığında bu sorunu kökünden çözecek önlemler alacaktır.”

KİŞİSEL MAİLİNDEN HİZMET

Komisyonda bekleyen yasa teklifinin, takipteki borçlara uygulanmış yüksek orandaki temerrüt faizlerin silindikten sonra kalan anaparaya enflasyon oranında faiz uygulanarak 36 aya kadar uzayan vadelerle ödenmesini öngördüğünü hatırlatan Aygün,  kredi kartı ve bankalarla ilgili sorun yaşayan vatandaşların da kendisine sinanaygunchp@gmail.com adresinden ulaşabileceklerini ifade etti.