Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

ABD uçaklarının İncirlik üssünü kullanabilmesine izin verilmesinin ardından, Diyarbakır, Batman ve Malatya Erhaç’taki askeri üsler de, ABD uçaklarına açılıyor. Bu üsler ABD uçakları için “Acil iniş” kapsamında kullanılabilecek.

ABD ve Türkiye arasında 7-8 Temmuz’da Ankara’da prensip anlaşmasına varılan, Adana’daki İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı savaşta koalisyon uçaklarına açılması konusu karara bağladıktan sonra, 3 üsle ilgili de durum netleşti.

ABD ve koalisyon güçleri uçakları, İncirlik, Diyarbakır, Batman ve Malatya Erhaç üsleri ile Türkiye hava sahasını, İŞİD ve El Nusra gibi radikal islamcı örgütlere yönelik operasyonlarda kullanabilecek. Bu üslerin kullanımında ‘’Gerekli görüldüğü’’ tanımına da yer verildi ve insiyatif Türkiye’ye bırakıldı.

UÇUŞA YASAK BÖLGE

Bu arada Türkiye-Suriye sınırının Mare-Cerablus arasındaki 90 kilometrelik alan ‘’Uçuşa yasak güvenli bölge’’ ilan edilecek. Suriye sınırında da 50 kilometre kara sınırından sonraki derinlikte ‘’Güvenli tampon bölge’’ oluşturulması öngörülüyor.

Türkiye, Suriye’de iç savaşının başladığı günden bu yana uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge istiyordu. Bu bölge uçuşa yasak bölge ilan edilecek. Güvenli bölgenin yeni bir büyük göç dalgasına karşı da önlem olması hedefleniyor.

Güvenli tampon bölgede Türkiye’nin ya da ABD’nin kara birlikleri olmayacak. Olası saldırılarda, TSK, uzun menzilli obüs toplarıyla, Hava Kuvvetleri de F-16’larla ve ABD de uçaklarla güvenliği sağlayacak. ABD’nin İncirlik’te bulunan insansız hava araçları predatörler de silahlandırılacak.