Birleşik Haziran Hareketi, bazı Alevi dernekleri ve Eğitim- Sen'in "laik ve bilimsel eğitim" için bugün gerçekleştireceği okul boykotu öncesi, İzmir, İstanbul, Antalya, Artvin ve Edirne'de birçok kişi gözaltına alındı.

Öğrenci velilerine bir mektup yazan Birleşik Haziran Hareketi, "13 Şubat'ta yani bugün iktidarı uyarmak için çocuklarımızı okula göndermiyoruz. Bugünü çocuklarımıza ayıracağız. Alternatif dersler, çocuk oyunları ve şenliklerle özgür bir geleceğe olan umudumuzu güçlendireceğiz. Sizleri bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Alevi dernekleri, Eğitim- Sen ve Birleşik Haziran Hareketi boykot çağrısı yaptı. Ancak, boykot henüz yapılmadan gözaltılar geldi. İzmir'de Valiliğin genelgeyle yasakladığı eğitim boykotundan önce polis, eylemi düzenleyen Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan Onur Kılıç'ı gözaltına aldı. Kılıç, gözaltına alınmasaydı gece Şirin Payzın'ın sunduğu "Ne Oluyor" programında boykotun gerekçelerini anlatacaktı.

İstanbul, Artvin, Antalya ve Edirne'de de boykota çağrı yapan Birleşik Haziran Hareketi temsilcileri ve üyeleri gözaltına alındı.

İzmir Valiliği boykot eylemine ilişkin, "Birleşik Haziran Hareketi, AK parti, Cumhurbaşkanı ve Başbakan karşıtıdır. Boykota katılana disiplin işlemi yapılsın" demişti.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il genelindeki tüm okullara gönderilen resmi yazıda da bugün okullarda öğretmenler kurulu toplantısı yapılması için talimat verildiği belirtildi.

Henüz gerçekleşmeyen bir etkinlikle ilgili gerçekleşen bu gözaltılar, henüz yasalaşmadığı halde "makul şüphe" nedeniyle iç güvenlik paketi tartışmalarını yeniden hareketlendirdi.