Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, İstanbul'da tutuklanan Hidayet Karaca'ya tahliye yolu açan dönemin İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkında yargılama izni verdi.

Daire ayrıca hakimlerle ilgili disiplin yönünden karar vermek için son savunmalarının alınmasına da karar verdi. 2. Daire'nin kovuşturma izni vermesinin ardından söz konusu isimlerle ilgili dosya, son soruşturma açılması talebiyle en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Başsavcılığa gönderilecek. Başsavcılık, 5 gün içerisinde hakimler hakkında iddianame hazırlayacak ve ağır ceza mahkemesinden son soruşturma izni talep edecek. Mahkemenin, son soruşturma izni vermesi durumunda ise Başer ve Özçelik, birinci sınıf hakim olmaları dolayısıyla ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacak.

HSYK 2. Dairesi'nin yargılama izni verdiği kararında müfettişlerin iki hakimi "terör örgütü üyesi olmak, casusluk, hükümeti devirmeye teşebbüs" ile suçladıkları öğrenildi.