CHP Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, başta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm AKP yöneticilerinin kamuoyu önünde İsrail karşıtı söylemlerde bulunmalarına karşın, perde gerisinde İsrail ile anlaşmanın yollarını aradığını söyledi. Erdoğdu, bu amaçla AKP hükümetinin Amerikalı lobi şirketlerine 65 milyon dolar ödeme yaptığını açıkladı.

Partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğdu, dönemin Başbakanı Erdoğan’ın, Davos’ta ‘van münüt’ diyerek İsrail’e başkaldırdığını ve Türk kamuoyu ile İslam alemine mazlum Filistin halkının yanında olduğunu gösteren bir görüntü çizmeye çalıştığını kaydederek şöyle konuştu:


“ABD’de ise tam tersi bir politika izleyen AKP, İsrail ve Yahudi yanlısı bir hükümet olduğunu ispatlamak amacıyla lobi şirketlerine 65 milyon ödedi. AKP bir yandan ağız birliği etmişçesine yurdun dört bir köşesinde insanlarımızın mazlum Filistin halkı için beslediği temiz duygularını istismar etmekte, arka planda ise AKP’nin İsrail yanlısı bir hükümet olduğuna Amerika’daki Yahudi lobisinin inandırmak için Amerikan lobi şirketlerine milyonlarca dolar para ödemektedir. Bu tam bir ikiyüzlülüktür.”




Davos’ta 2009 yılında yapılan toplantıda Başbakan Erdoğan’ın İsrail Başnakanı Şimon Peres’e yaptığı “one minute” çıkışı ile ‘İsrail’e efelenen Müslüman dünya lideri’ pozları verdiğini söyleyen Erdoğdu, “Ancak AKP hükümeti arka planda ise, ABD’de Yahudi lobisine AKP’nin İsrail yanlısı bir hükümet olduğuna inanmaları için çırpınıyor, hatta bunun böyle olduğunu Amerika’daki senatörlere, Yahudi cemaatinin ileri gelenlerine ve Yahudi örgütlerine anlatsın diye Amerikalı lobi şirketleriyle lobi anlaşmaları imzalıyordu” diye konuştu.


Davos’taki  “Van münüt şovu”ndan 5 ay sonra Fleishman-Hillard firması ile AKP’nin 1 Haziran 2009’da yürürlüğe giren bir anlaşma imzaladığını bildiren Erdoğdu, AKP’nin İsrail politikasındaki ikiyüzlü tutumunu somut olarak ortaya koyan en çarpıcı lobi belgelerinden birinin de 30 Eylül 2008 tarihli Neusner Communications  şirketine ait bir ABD Adalet Bakanlığı belgesi olduğunu söyledi.


Erdoğdu, bu belgede şirketin Türkiye lehine yürüteceği lobi faaliyetlerinden beklenen sonucun “Amerikan Yahudi cemaati tarafından Türkiye’nin batı yanlısı ve İsrail yanlısı olarak tanınması, nüfuz sahibi Yahudi liderleri ile Türkiye hükümetinin temsilcileri ve diplomatik heyet ile ilişki kurulması” şeklinde beyan edildiğini anlattı.




AKP, YAHUDİ VE İSRAİL YANLISI BİR HÜKÜMET


“Elimize gelen belgeler AKP ile İsrail arasındaki ilişkilerin gerçek boyutunu ortaya koyuyor” diyen Erdoğdu, “Anlaşmaların içeriğine baktığınızda AKP’nin Yahudi ve İsrail yanlısı bir hükümet olduğunu, ABD’de ki Yahudi toplumuna, kongre üyelerine ve Yahudi toplumunun önde gelen isimlerine lobi yapmak amacıyla anlaşmalar yaptığını görüyorsunuz. Bu anlaşmalardan elimizde çok var. Bu anlaşmalar Türkiye bütçesi kaynaklarından ödenmiş anlaşmalardır. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesinden çeşitli şirketlere 65 milyon 397 bin 37 doların ödendiğini tespit ettik. Yani AKP bir taraftan İsrail hakkında kara propaganda güderken diğer taraftan Anadolu halkının vergileriyle ABD’de İsrail ve Yahudi yanlısı olduğunu göstermek için 65 milyon dolar para ödenmiştir” diye konuştu.


CHP’nin hiçbir halka karşı önyargılı olmadığının da altını çizen Erdoğdu, “İsrail halkına karşı da önyargılı değiliz. Ama İsrail – Filistin ilişkilerinde bütün tarihimizde olduğu gibi ezilenin, güçsüzün ve mazlumun yanında duruyoruz. İsrail'den zulüm gören Filistin halkının yanında durmaya devam edeceğiz. Burada sorun Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin lobi faaliyetinde bulunması değil, ikiyüzlü bir politika gütmesi. Sokaklarda İsrail aleyhtarlığını teşvik ederken, ABD’ye gidip kendilerini İsrail ve Yahudi yanlısı olarak anlatmalarında” diyerek sözlerini tamamladı.