FOTO:SÖZCÜ


Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun'un kullandığı araç kaza yapınca şaşırtıcı bilgilere ulaşıldı. Söz konusu aracın, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile oğluna ait şirketten kiralanarak bakanlığa verildiği, parasının birlik tarafından ödendiği ortaya çıktı. Ayrıca, 75 aracın daha aynı yöntemle TÜRSAB tarafından aynı şirketten kiralanıp, bakanlığa tahsis edildiği öğrenildi. Ulusoy'un bu yöntemle kendi şirketine rant sağladığı iddia edildi. SÖZCÜ'ye konuşan Ulusoy haberi doğrularken, "Ne var bunda" dedi.

SKANDALLAR ZİNCİRİNİ BAŞLATAN KAZA!


Skandallar zincirini ortaya çıkaran trafik kazası 3 Ekim günü meydana geldi. Ankara'dan İstanbul istikametine gitmekte olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun yönetimindeki 34 LD 7543 plakalı otomobil, TEM Otoyolu'nun Bolu Gerede Asım Çavuş mevkiinde aynı istikamette ilerlemekte olan Kerem Beysir idaresindeki 34 YJ 5565 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada, Ahmet Haluk Dursun ve Kerem Beysir yaralandı. 112 Acil ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Gerede Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılar tedavi altına alındı. Yaralılar kazayı hafif sıyrıklarla atlattı.

FOTO:DHA/Arşiv

KAZA İLE ORTAYA ÇIKAN SKANDAL


Dursun'un kullandığı aracın parasının TÜRSAB tarafından ödendiği öğrenildi. 34 LD 7543 plakalı Opel Insignia model otomobilin, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'a ait olan Mavi Ay şirketinden kiralandığı belirlendi. Söz konusu aracın, Mavi Ay Turizm Şirketi tarafından, Albaraka Türk Bankası'ndan temin edilen kredi ile alındığı da tespit edildi. Bu otomobilin yanı sıra, çok sayıda aracın da TÜRSAB Yönetim Kurulu kararı ile Mavi Ay Turizm Şirketi tarafından kiralanarak, bakanlığa tahsis edildiği ortaya çıktı. Birlik üyeleri, Ulusoy'un şirketinden kiralanan araçların parasının TÜRSAB bütçesinden ödenmesine tepki gösterdi. Mavi Ay Turizm Şirketi'nin yüzde 5 hissesi Başaran Ulusoy'a, yüzde 95 hissesi ise oğlu Başar Ulusoy'a ait.

ULUSOY İDDİALARI DOĞRULADI


TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, SÖZCÜ'nün sorusu üzerine, iddiaları doğruladı. Ulusoy, "Biz bakanlığa teknik destek için 75'e yakın araba verdik. Bunlar arasında sadece müsteşara verdiğimiz makam aracı değil, çöp kamyonu, vinç gibi iş araçları da var. Biz hizmet veriyoruz" dedi. Ulusoy, "Turizm Bakanlığı TÜRSAB'a destek olacağına, birliğin bakanlığa destek olması" hakkındaki eleştirilere "Biz de karşılığında müzelerde acente indirimi alıyoruz. Şimdi ben Topkapı Sarayı'nda çöpleri toplamayım mı" karşılığını verdi. Ulusoy, TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün'ün açıklamasının aksine, müze giriş ihale şartnamesinde bakanlığa araç verilmesi maddesi olmadığını dile getirdi. Ulusoy, "İhale şartnamesinde böyle bir madde yok ama biz yönetim kurulu kararı ile inisiyatif kullanıp bakanlığa araç veriyoruz. Ne var bunda" diye konuştu.

ARAÇLAR ULUSOY'UN ŞİRKETİNDEN KİRALANDI


Ulusoy, bütçesi TÜRSAB tarafından karşılanarak bakanlığa tahsis edilen araçların, kendisi ve oğlu Başar Ulusoy'a ait olan Mavi Ay Turizm Şirketi'nden kiralanmış olmasında bir sakınca görmediğini söyledi. Ulusoy, "Biz yönetim olarak en ucuz fiyatı veren kuruluşlardan araç kiralıyoruz. En uygun teklifi oğlumun şirketi vermesi bir şeyi değiştirmez" dedi. Ulusoy, "Bakanlığa tahsis ettiğinizi araçları hangi şirketlerden, nasıl koşullarda kiraladığınızı şeffaflık adına açıklar mısınız" sorusuna cevap vermemeyi tercih etti. Gerekli açıklamaları TÜRSAB Genel Kurulu'nda yapacağını belirten Ulusoy, "Bunun haber olma niteliği olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

FOTO:DHA/Arşiv

"ULUSOY KENDİNE RANT SAĞLAMIŞ"


Konu hakkındaki muhalif kanadın eleştirilerine de yer veren SÖZCÜ, TÜRSAB Yeniden Platformu Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın görüşlerini aldı. TÜRSAB Başkan Adayı Bağlıkaya, "Ne yazık ki yönetimde şeffaflık olmadığı için birlik üyeleri bu gerçekleri bir trafik kazası sonrasında öğreniyor. Müze ihalesinin şartnamesi gayet açık. Şartnamede bakanlığa araç tahsis edilmesi yönünde bir madde yok. Şartnamedeki teknik destek koşulu tamamen biletleme ile ilgilidir. Ayrıca, acentelere müze indirimi alabilmek için böyle bir yöntem uyguladıklarını söylemeleri gerçeği yansıtmıyor. Çünkü şartnamenin 28. maddesinin 28. bendinde, ihaleyi kim alırsa alsın acentelere yüzde 25 indirim yapma zorunluluğu olduğu görülmektedir. Zaten acentecilerin bu hakkı var. Anlaşılan o ki Ulusoy kendi şirketine rant sağlamış" dedi.

YÖNETİM KURULU KARARI ALINMAMIŞ


Ben Turizm Bakanlığı'nın buna ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. Seyahat Acenteleri Birliği'nin de böyle şeylere tevessül etmemesi lazım" dedi. Ulusoy yönetimine tepki gösteren Bağlıkaya, "Zaten bizim kurumumuzun itibarını fazlası ile sarsıp, yıprattılar. Hala buna devam ediyorlar. Birliğin acenteleri sırtında taşıması gerekirken, üyeler TÜRSAB'ı taşır vaziyete geldi. Başaran Ulusoy, birlik binasını 100 milyon TL'ye yaptırdığını açıklamıştı. Büyük israftır. Bu şatafatı kimse hak etmiyor. Ama artık saltanatları yıkılacak" diye konuştu. Bağlıkaya, araç kiralanması hakkında alınmış bir yönetim kurulu kararı bulunmadığını da sözlerine ekledi.

OSMANLI HAYRANI


ABD Başkanı Barrack Obama'nın 2009 yılındaki Türkiye ziyaretinde, dönemin Ayasofya Müzesi Müdürü olan Haluk Dursun sunum yapmıştı. AKP'ye yakınlığı ile bilinen Dursun, Osmanlı hayranlığı ile tanınıyor.