Tanrıkulu yaptığı açıklamada faili meçhul cinayetler konusundaki davalara işaret ederek, “1990’lı yıllarda bir devlet politikası olarak uygulanan faili meçhul cinayetler konusunda yürütülen davalarda sanıkların alenen korunduğunu defalarca gözlemledik. Dün (3 Temmuz) duruşmaları görülen iki ayrı davanın duruşması, faili meçhullerle ilgili devletin politikasında hiçbir değişiklik olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.

1990’lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili davada da başta dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar olmak üzere sanıkların korunmaya devam edildiğini iddia eden Tanrıkulu, “Bu davanın da sanıkları aklama çabasının bir uzantısı haline getirilmesinden derin bir kaygı duymaktayız” dedi.
1990’larda gerçekleştirilen suçların daha kapsamlı araştırılması ve soruşturmaların daha etkin bir biçimde sürdürülerek gerçeklerin su yüzüne çıkarılması konusunda yasal düzenlemelere büyük bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Tanrıkulu, “Başta zamanaşımı olmak üzere bu tür suçların cezasız kalmasının yolunu açan tüm yasalar gözden geçirilmelidir. Hakikatleri Araştırma Komisyonu gibi bir formüle de hiç olmadığı kadar ihtiyaç vardır” açıklamasını yaptı.