Sur'da daha önceki çatışmalarda zarar gören Kurşunlu Camisi'nin içindeki her şeyin kül olduğu görülüyor. Caminin mihrap ve mimberinin yandığı, ahşap işlemelerinin yok olduğu, halılarının kül olduğu, avizelerinin adeta yandığı, dış cephesinin harabeye döndüğü, tarihi mermer sütunlarının çatışmalardan dolayı delik deşik olduğu görüldü.



Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesin ardından sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur ilçesinde 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı ile 4 okul yakılmıştı. Mimar Sinan'ın imzasını taşıyan tarihi yapılar, alevler içinde kalarak büyük zarar görmüştü. Ancak caminin yangından sonraki hali sokağa çıkma yasağından dolayı görüntülenmemişti. Sur Kaymakamlığı'nın sokağa çıkma yasağının dün gece saat 23.00 kaldırması üzerine sabah basın mensupları ilçeye girebildi.

Foto: CİHAN


Dağkapı, Gazi Caddesi ve Fatihpaşa mahallesindeki üç ayrı güvenlik noktasından üst aramasından geçen gazeteciler, caminin olduğu mahalleye ulaştı. Yakılan caminin içindeki her şeyin kül olduğu, kadınların namaz kılma yerinin ise tamamen çöktüğü görüldü. Caminin tarihi kapı ve pencereleri, ahşap işlemeleri ile halı ve bütün elektrik tesisatının yok olduğu gözlendi. Caminin içinde bulunan Kur’an-ı Kerim’lerin bazılarının yanarken bazılarını ise zarar gördüğü belirtildi. Caminin daha önceki çatışmalarda zarar gören ön cephesi de büyük zarar görmüş. Tarihi yapının 500 yıllık mermer kolonlarına ise yüzlerce kurşunun isabet ettiği görüldü.CİHAN

Foto: CİHAN -Kurşunlu Camisi'nin hali içler acısı