Balıkesir’in Bandırma İlçesi Edincik ve Çinge mahallelerinde yaklaşık bir ay önce ortaya çıkan ve 100 bin tavuğun telef olmasına neden olan kuş gribiyle ilgili karantina tedbirleri sürerken önemli bir ayrıntı ortaya çıktı.

Kuş gribinin bir tavuk çiftliğinde ortaya çıkmasının ardından çiftlikteki bakıcının tavuk ölümlerini saklaması ve işletme sahibine söylememesi nedeniyle virüsün yayıldığı ileri sürüldü. Dezenfekte çalışmalarının yapıldığı Çinge Mahallesi’nde giriş ve çıkış araç trafiğine kapatılırken, sağlık Bakanlığı hastalıkla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığına vurgu yaptı.

VİRÜS GÖÇLE Mİ GELDİ?

40 binden fazla tavuğun telef olmasına, 60 binininse itlaf edilmesine neden olan virüsün hızla yayılmasındaki bir diğer olasılığınsa çiftliklerdeki kümeslerin birbirine yakın olması ve havalandırma pervaneleri olduğu iddia edildi. Hastalığın bölgeye göçle gelen hayvanlar aracılığıyla ulaştığı ihtimali de değerlendirilirken; Gıda Tarım ve İl Müdürlüğü yetkilileri olayın ortaya çıkışı ve yayılmasıyla ilgili iddialar hakkında açıklama yapmaktan kaçındı. Çinge’deki bir tavuk çiftliğinin ortağıysa, “Bu iş canımızı çok fazla yaktı. Şu anda konuşulacak bir şey yok. Hastalığın engellenip yok edilmesini bekliyoruz. Yetkililer tüm tedbirleri aldı” dedi. Bu arada bölgedeki çok sayıda çiftlikten alınan numunelerin de tahlile gönderildiği öğrenildi.