İspanya ekonomisinin durumu iyi değil. İşsizlik oranları bir felaket... Yunanistan’ı saymazsak işsizlikte Avrupa’nın en kötüsü...
İyi de onların hesaplama yöntemini Türkiye’ye uyarlarsak, bizim işsizlik oranı İspanya ile aynı çıkıyor. Demek ki bizde de durum bir felaket!
Avrupa Birliği deyip duruyoruz. Duruyoruz ama Avrupa Birliği’nin demokrasisi, özgürlüğü hep ikinci planda kalıyor. Vize muafiyeti olsun bizim için yeterli. Kapağı bir yolla Avrupa’ya atsak sorun kalmayacak.

GİDEN DÖNMÜYOR

Neden? Türkiye vatandaşının karnını doyuramıyor!
Resmi verilere göre yurtdışında yaşayan Türklerin sayısı 3 milyon 850 bin kişi... Oysa resmi verilerin aksine Avrupa’daki dernek ve federasyonlar, sadece Avrupa’da yaşayan Türklerin sayısını 5 milyon kişi olarak tahmin ediyor.
Mesela Türk Cumhuriyetlerinde en az 60 bin Türk yaşıyor, kayıtlarda 24 bin... Bunlardan 5 bin 500’ü herhangi bir işte çalışırken, diğerlerinin ne iş yaptığı bilinmiyor.
Neden gidiyorlar ve neden dönmüyorlar? Sebepsiz değil! Bu ülkede işsizlik, sefillik...

ACEP NEDENDİR?

Türkiye’de insan işsiz kalınca aç kalıyor. Avrupa’da ise devletler, işsizlere ve yardıma muhtaç kişilere “İşsizlik ve Sosyal Yardım Parası” adı altında çok iyi paralar veriyorlar.
Ayrıca çocuk sayısına göre yardım çoğu işsiz için geçim kaynağı...
Öyle ki Hollanda’da işsiz kalırsan, 5 yıl boyunca ayda 2375 dolara yakın işsizlik ödeneğinden yararlanıyorsun... Danimarka’da süre yine 5 yıl ancak ayda 1500 dolar ile geçinmeye çabalayacaksın! Norveç’te ise 3 yıl boyunca ayda 1550 dolar ödüyorlar. Diğerleri de benzer...

ARA Kİ BULASIN!

Üstelik işsizlik sigortası ödenekleri kesildiği takdirde işsizlik yardımı adı altında gelirlerini garanti altına alan bir ödenekleri de mevcut.
Tabii bu ülkelerde devlet, işçinin işinden çıkarılmaması için elinden geleni yapıyor. Almanya’da, özel sektörde çalışan aylık ortalama 1 milyon 100 bin işçinin maaşını destek amacıyla, işveren yerine devlet ödüyor.
Biz de ise çalışandan, çalıştırandan vergi üzerine vergi alınıyor, o da kesmiyor... Türkiye’de işsiz kalınca, işsizden bile sayılmıyorsun... Hakkını arasan bir türlü bulamıyorsun.
Bizimkilerin derdi hâlâ Suriyelileri bir işe yerleştirip, kalıcı olmalarını sağlamak. Millete değil, ümmete sahip olmak.