Almanya’da Hitler’in ilk günlerinde yaşanan olayların benzeri 85 yıl sonra Türkiye’de hortladı.

* * *


Gözden kaçmasın 1:
Yargıtay Başsavcılığı’na seçilen Mehmet Akarca, Yargıtay’da düzenlenen törenle cüppesini giydi ve görevi eski Başsavcı Hasan Erbil’den devraldı. Hasan Erbil, yeni Başsavcı’ya şu öğütte bulundu: “Başsavcı olarak görev yapacağın süre içerisinde devletini, milletini zora sokmadan, zarara uğratmadan, bir yerleri fazla rahatsız etmeden görev yapacağına yürekten inanıyorum”

* * *

Gözden kaçmasın 2:
İktidar partisi AKP’nin Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, seçim bölgesi Siirt’te bir kadın programına katılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan için Kürtçe şarkı söyledi. Şarkısında İslam Peygamberi  Hz. Muhammed için özellikte teravih namazlarında söylenen “salavatı” Erdoğan ismi ile birleştirerek; “Heval Tayyip Erdoğan, Resok Recep Tayyip Erdoğan, Salli Ala Muhammed” dedi.

* * *

Gözden kaçmasın 3:
AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge Beyoğlu’nda “esnaf ziyaretinde” bulundu. Sıraselviler Caddesi’nde berberlik yapan Mustafa Genç, elini uzatan Hüseyin
Bürge ile tokalaşmadı. Bürge berber dükkanın önünden ayrıldıktan sonra yanındakiler berber Mustafa Genç’i tekme tokat dövdü. Mustafa Genç, “Beni dövdükleri gibi dükkanımı kapatmakla da tehdit ettiler” dedi.

* * *

Gözden kaçmasın 4:
Oyuncu, yazar, yönetmen, şair ve mizah ustası Ferhan Şensoy’un “Ferhangi Şeyler” oyununu izleyen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin bir kısmı, oyunda yer verilen AKP eleştirilerinden rahatsız oldu. Önce “dini değerlere saygısızlık yapıyorsun” diye kapıları çarparak tiyatro salonunu terk ettiler, sonra geri dönüp, “dine hakaret ettirmeyiz” diye topluca bağırdılar. Türk Tiyatrosu’nun 45 yıllık oyuncusu Ferhan Şensoy, hukuk öğrencileri bağırırken tiyatrodan çıkıp gitti.

* * *

Gözden kaçmasın 5:
Niğde Belediye Başkanı AKP’li Faruk Akdoğan, partisinin Edikli beldesinde bir miting düzenledi ve “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e zırhlı Mercedes hibe etmesini” model haline getirdi. AKP’li Niğde Belediye Başkanı miting kürsüsünden: “AK Parti’ye en fazla oy veren beldemizde Niğde Belediyesi olarak 500 bin TL’lik hibe gerçekleştireceğim.  Edikli’ de herkes AK Parti’ye oy versin, 500 bin liralık hibeyi siz alın.” dedi.

* * *

Gözden kaçmasın 6:
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, “ Kur’an-ı kerim’in politikaya alet edilmesi doğru değil. Onun gösterileceği yer meydanlar değil. Başbakan Davutoğlu camiye gelecek diye ezanın geciktirilmesi doğru olmadı. AKP’li adayların camileri siyaset mekanı haline getirip oy istemeleri çok büyük yanlıştır” dedi.

* * *

Hitler, yaptıklarıyla kendini yakmıştı. Almanya’yı da yakmıştı. Başlangıçta Hitler’in yaptıkları da gözden kaçmıştı. Adamları berber dövüp, tiyatro yakmıştı.

SÖYLEŞİ

Renault- Tofaş farkı!

Direniş 10 gün önce Bursa’da Renault fabrikasında başladı. Tofaş fabrikasına da sıçradı. Direniş başlayınca Renault işvereni, “Türkiye’den çekip gideriz” tehdidi yaptı. Tofaş işvereni, “işçilere bir seferde 1000 TL, maaşlarda iyileştirme, hiç kimseyi işten atmadan üretime devam” sözü verdi. Davranış farkı düşündürücü: Renault işçileri şu tabloya dikkat çekmişlerdi: Fransa’daki Renault fabrikasının işçileri saatte 56 otomobil, Türkiye Bursa’daki Renault Fabrikası işçileri saatte 68 otomobil üretiyor. Fransa’daki Reno işçisi saatte 38 Euro alıyor, Bursa’daki Reno işçisi saati 8 TL’ye (yaklaşık 3 Euro) çalışıyor.