Avrupalı liderler ellerini ovuşturuyordur. ABD lideri de sessizce seviniyordur. Rusya’nın Suriye’ye yerleşmesi ve “bir yeni İsrail” ya da bir yeni “butik yandaş devlet” kurma girişimine karşı birinin namlu göstermesi gerekiyordu.
O biri, Türkiye oldu!
Rus uçağını düşürdü.
Neden Türkiye oldu?
Rusya, ABD ile AB’ye “Suriye ve Irak toprakları soğuk savaş döneminde eski bölgemdi. Buraları benden soruluyordu. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de Kürt Koridorunu birlikte açıyoruz size Ortadoğu petrol ve doğalgazını tek başına yedirtmem. Suriye iç savaşı yüzünden petrol fiyatları düşünce benim büyük zararım, sizin büyük kârınız oldu” demek istiyor.
Türkiye’nin savaşı değil.
Süperlerin kapışması.
Ortadoğu’da süperlerin “paylaşım boğazlaşmasına” Türkiye balıklama niçin sokuldu?

* * *

Önce arka çıkar gibi yaptılar. Sonra yalnız bıraktılar. ABD ve AB liderleri, “Türkiye’ye Rusya ile barışması için telkin” yapmaya başladılar. Tam bu sırada Cumhurbaşkanı Danışmanı Anayasa profesörü Burhan Kuzu, Twitter’dan; “Rusya DEAŞ petrolünü Suriye’ye pazarlıyor. Suçu bize atıyor puşt...” diye yazmış. Nezih üslubundan tam bir beyefendi, nazik, kibar sorumluluk sahibi devlet adamı olduğu anlaşılan profesör aynı tweet’te ayrıca “Rusya özür bekliyormuş! Bak hele; ne demişler yavuz hırsız ev sahibini bastırır. Haneye tecavüz eden sensin Türkiye değil ki be Rusya...” diye çıkışmış!
Bir ince hesap var.
Bu hesap; Türkiye ile Rusya’yı savaşa sokmak “en çok Avrupa ile ABD’nin işine yarar” üzerine kurgulanmış olabilir mi?
Olabilir.
Halk da kuzulaşabilir.
Gaza gelir.
Rus’a dersini verdik!
Gururlanıp, kabarabilir.
Böylece halk körleştirilir.
Süperlerin paylaşım savaşının “Türkiye ile Rusya’nın savaşı haline getirildiğini” kuzulaşan profesör görmeyebilir.
Takılır; sınır ihlaline.
Takılır; angajmana.
Takılır; puşt demeye.

* * *

Şu soruyu sormayı aklına getirmez: “Rus uçağı olduğunu bilseydik farklı davranırdık” denilen uçak Türkiye’yi bombalamaya mı geliyordu? Sınır ihlali ayrı tecavüz (açık saldırı) ayrı; bu uçak “sınır ihlali” yapmış olabilir ama profesör Kuzu’nun dediği gibi “Türkiye’ye tecavüz amacıyla gelen” yani bombalama niyeti olan bir uçak mıydı? NATO ülkesi Türkiye’ye Suriye’den bir tecavüz olmayacağını, olamayacağını bilmemek için kuzu olmaya gerek yok.
Tecavüz varsa tamam.
Savunma hakkın doğar.
Savaşı da göze alırsın.
Tecavüz yoksa karşılıklı konuşarak çözebileceğin angajman kuralarını ihlal sorununu “uçak düşürmeye” niçin vardırır, Ortadoğu’da süperlerin savaşını Türkiye ile Rusya’nın savaşı haline neden getirirsin?
Türkiye belaya itildi.
Ya da belaya çekildi.
Suriye’de eli zayıfladı.
Türkiye’nin içeride ciddi bölünme sorunu vardı, sekiz kat daha arttı. Ekonomik ve sosyal sorunları da sekiz kat daha ağırlaştı.
Bu kimin hesabı?

Kebapçıdan çiçekçiye!


Rusya ile Türkiye’nin birbirine karşılıklı ekonomik misillemeye geçmesi “çiçek satıcısından sokak kebapçısına” herkesi etkileyecek yıkıcı bir sonuç yaratır. Rus doğal gazı, sadece ısınma ve mutfakta yemek pişirme için kullanılmıyor. O gazla elektrik üretiliyor, o elektrikle fabrikalar çalışıyor. Ruslar gazı kesebilir, Türkiye de karşı yaptırım uygulayabilir. İki ülke insanı da sıkıntıya girer. Bu da geçer diyenler var. Geçer ama deler geçer!