Süper güçler; ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa sınırımızdalar. Silah yığdılar. Karşılıklı konumlandılar. Görünürde; biri demokrasi getirmek için diğeri IŞİD’ in işini bitirmek için Suriye’ye havadan bomba yağdırıyorlar.
Silahlanma zirvede.
Bize de bulaşıyor.
Dün geldi bulaştı.
Rus uçakları Türk hava sahasını ihlal ediyorlardı. Türk Genelkurmayı, ikaz ediyordu. İkaz ciddiye alınmadı. Rus savaş uçağı düşürüldü. Tarihçiler “Lazkiye-Hatay arasındaki dağlık bölgenin 500 yıldır Türkmenlerin yurdu” olduğunu söylüyorlar. Rusya, bu bölgede Suriye için koridor açmak istiyor. Dün sabah Rus uçağı düşürülünce mutlaka ABD Genelkurmayı’nın Pentagon’da ve Rus Genelkurmayı’nın Kremlin Sarayı yakınında 24 saat 365 gün çalışan “Savaş Harekat Merkezleri” yoğun saatler geçirdi. NATO da hareketlendi.
Geriliyor...
Geriliyor...
Kopabilir...

* * *

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları 4’er yıl sürdü. Yeni savaş 50 yıl sürebilir. Türkiye Cumhuriyeti’nin başındaki bela çok büyüdü. Türkiye, süper güçler arasındaki boğazlaşmada birinin tarafında yer almaya zorlanıyor. Sınırımızda din maskeli radikal örgütler ve devlet görünümlü terör örgütleri (Dün El Kaide, bugün IŞİD, yarın başka bir isim) eski sömürgeci devletler (Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, İtalya, Portekiz) başkentlerine intihar bombacılarını yollamaya başladılar. ABD ile Rusya ve hatta Çin gibi süperler ise Ortadoğu petrol ve doğal gazını kontrol edip sömürme üstünlüğü için bilek güreşine tutuştular. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları Ortadoğu’yu paylaşıp, cetvelle haritalar çizmek üzerine olmuştu. Şimdi de “eski haritalar ömrünü tamamladı, yenilemeliyiz” deyip durmaktalar.

* * *

Yeni haritalar!
Yeni ittifaklar!
Yeni hesaplar!
Hepsi sınırımızda!
Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre dünyada her gün yaklaşık 90 milyon varil ham petrol tüketiliyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde bu miktar her geçen yıl daha da artacak.
Kaynak önem kazandı.
Kaynak ise Ortadoğu’da.
Irak işgal edildi.
Haritası üçe bölündü.
Şii bölgesindeki yataklarda 115 milyar varil, Kuzey Irak’ da Kürt Barzani bölgesinde ise 45 milyar varil ve çok yüksek miktarda doğalgaz rezervleri var. Şii bölgesinin Bağdat yönetimi, Kuzey Irak Barzani yönetiminin tek başına petrol ihraç etmesine rıza göstermiyordu. Ve önümüzdeki 10 yıl içinde kendi petrol üretimini günde 10 milyon varile çıkarmayı hedefledi. Bunu başarırsa ABD’nin kontrolündeki Suudi Arabistan ile Katar’ın petrole dayalı gücünü kıracaktı. İşte tam bu ortamda IŞİD denilen din maskesi görünümlü terör devleti ortaya çıktı. IŞİD, Irak’a ve Suriye’ye girdi ya da sokuldu, “Tahran-Bağdat-Şam hattı” koparıldı, Irak Şii yönetiminin Suudi Arabistan’a rakip olması önlendi. Irak’ da, Suriye’de milyonlarca sivil çaresiz insanın hayatı drama dönüştü, mülteci oldular. Barzani güçleri Kerkük’ü de ele geçirdi. Exxon Mobil, Chevron, Hunt Oil, Addax Heritage Oil, Oryx Petroleum, BP, Shell, Total adlı petrol devleri ile Barzani yönetimi anlaşma imzaladı. Bunlar olurken Rus ve Çin petrol şirketleri de Ortadoğu’da yeni petrol sahalarına yerleşen anlaşmalar yaptılar. Libya’da Kaddafi öldürüldü, Libya petrolü de pay edildi. Kuzey Irak’ da yeni petrol zengini yapılan Barzani için “Akdeniz’e ulaştıracak koridor” açma da hedeflendi. PYD’ye, PKK’ya hava desteği ve silah yardımı hızlandırıldı, IŞİD ile kavgaya tutuşturuldu. Kürt, Arap’ı vuruyor. Arap Kürt’ü vuruyor. Sünni Arap, Şii Arap’ı vuruyor.

* * *

Bu Türkiye’nin savaşı değil.
Ama geldi bulaştı.
Rus uçakları Türk hava sahasını ihlal ettiler.
Rus uçağı düşürüldü.