Ga­ze­te­ci Ah­met Ya­vuz, “Ho­cam, dün­ye­vi­leş­me, hep dün­ya­yı gör­me, ya­şa­ma has­ta­lı­ğı­na bir ça­re bu­la­bi­lir mi­yiz?”  di­ye sor­muş.
Din ali­mi ho­ca­mız da özet­le şu ce­va­bı ver­miş:
“İn­sa­noğ­lu ola­rak unu­tu­yo­ruz. Ken­di­mi­zi, Rab­bi­mi­zi, dos­tu­mu­zu, kar­de­şi­mi­zi, ye­ti­mi, fa­ki­ri, maz­lu­mu unu­tu­yo­ruz.  Al­la­h’­ı unu­tur­sa­nız, Al­lah da si­ze ken­di­ni­zi unut­tu­rur. Her se­ne ge­len ra­ma­zan bi­ze ha­tır­lat­ma­ya ge­lir. Bi­ze ken­di­mi­zi, Rab­bi­mi­zi, ya­nı ba­şı­mız­da var­lı­ğı­nın far­kın­da ol­ma­dı­ğı­mız kar­de­şi­mi­zi, an­ne­mi­zi, ba­ba­mı­zı, kom­şu­mu­zu, ai­le­mi­zi, unut­tu­ğu­muz her şe­yi bi­ze ha­tır­lat­ma­ya ge­lir. Ra­ma­zan bir ha­tır­lat­ma ayı­dır ay­nı za­man­da. Ra­ma­zan bi­ze fa­ni olan­la­rı ha­tır­la­tır. Ba­ki olan­la­rı ha­tır­la­tır. Dün­ya­nın fa­ni­li­ği­ni, gü­cün ser­ve­tin fa­ni­li­ği­ni ha­tır­la­tır. İyi­li­ğin, gü­zel­li­ğin, er­de­min, fa­zi­le­tin, ada­le­tin, ah­la­kın ba­ki ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­ma­ya ge­lir. Unut­tu­ğu­muz bü­tün de­ğer­le­ri ha­tır­lat­ma­ya ge­lir. Ra­ma­zan bi­ze ya­nı ba­şı­mız­da sü­rek­li kal­bi­ni kır­dı­ğı­mız kar­de­şi­mi­zi ha­tır­la­tır. Kay­bet­ti­ği­miz kar­deş­lik rüz­ga­rı­nı ge­ti­rir bi­ze her se­ne. Ör­se­le­nen kar­deş­li­ği­mi­zi ta­mir et­me­ye ge­lir. Kır­dı­ğı­mız gö­nül­le­ri ye­ni­den yap­ma­ya ge­lir.
Ge­lin hep bir­lik­te oru­cun en ka­dim an­la­mı­nı ye­ni­den ha­tır­la­ya­lım. Baş­ka­la­rı­nı ya­ra­la­yan di­li­mi­zi tut­ma­ya ça­lı­şa­lım.Va­ra yo­ğa ko­nuş­ma­ma­ya, bi­lir bil­mez söz al­ma­ma­ya ih­ti­ya­cı­mız var. Ra­ma­zan bir arın­ma, ken­di­ne gel­me, ona­rıl­ma ve ye­ni­len­me ayı ise o za­man ge­lin di­li­miz­den baş­la­ya­lım oru­cu­mu­zu tut­ma­ya. Di­lin far­kı­na va­ra­lım.”
* * *
Pe­ki al­tı­na tüm Müs­lü­man­la­rın im­za ata­ca­ğı bu söz­le­ri kim, han­gi din ada­mı söy­le­miş ola­bi­lir?
Ak­lı­nı­za he­men dün­ya­ca say­gın, ün­lü din ali­mi­miz Prof. Dr. Ya­şar Nu­ri Öz­tür­k’­ün gel­di­ğin­den adım gi­bi emi­nim.
Ha­yır o söy­le­me­miş!
Ger­çi ona so­rul­muş ol­say­dı, gü­nü­müz Tür­ki­ye­’sin­den ör­nek­ler ve­re­rek bun­dan çok da­ha an­lam­lı, kap­sam­lı ve çar­pı­cı bir ko­nuş­ma ya­pa­ca­ğı ke­sin­di.
Ama ona so­rul­ma­mış!
Bu gü­zel söz­ler, Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı Prof. Dr. Meh­met Gör­me­z’­e ait.
* * *
Ha­ni, 17-25 Ara­lık yol­suz­luk ope­ras­yon­la­rı son­ra­sın­da “hır­sız­lık ve yol­suz­luk­la­rı­” kı­na­yı­cı tek ke­li­me et­me­yen... 7 Ha­zi­ran se­çim­le­ri ön­ce­sin­de Di­ya­ne­t’­in yurtdı­şın­da­ki gö­rev­li­le­ri­nin AK­P’­nin ma­aş­lı ele­man­la­rı gi­bi ça­lış­ma­la­rı­na se­yir­ci ka­la­rak bir an­lam­da ar­ka çı­kan... Se­çim sü­re­cin­de ca­mi­le­rin ade­ta mi­ting ala­nı­na dö­nüş­tü­rül­me­si­ne tep­ki gös­ter­me­yen... Top­lu­mun or­tak ma­lı olan, her si­ya­si gö­rü­şe sa­hip yurt­taş­la­rı­mı­zın bu­luş­tu­ğu kut­sal me­kan­la­rı­mız ca­mi­ler­de AK­P’­ye oy sağ­la­ya­cak hut­be­le­ri en­gel­le­me­yen Prof. Gör­mez di­le ge­tir­miş bu söz­le­ri!..
* * *
Hal­kın ver­gi­le­rin­den top­la­nan pa­ra­lar­la mil­yon li­ra­lık lüks ma­kam ara­cı­na bin­mek üze­rey­ken top­lum­sal tep­ki kar­şı­sın­da vaz­ge­çen, ama Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın “Ö­zel uça­ğı da ol­ma­lı­” şek­lin­de­ki gö­rü­şü­ne de iti­raz et­me­yen Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı san­ki ken­di­si de­ğil de, bir baş­ka­sıy­mış gi­bi ko­nuş­muş:
“Ra­ma­zan bi­ze fa­ni olan­la­rı ha­tır­la­tır. Ba­ki olan­la­rı ha­tır­la­tır. Dün­ya­nın fa­ni­li­ği­ni, gü­cün, ser­ve­tin fa­ni­li­ği­ni ha­tır­la­tı­r”  de­miş.
* * *
Mil­li Ga­ze­te rö­por­ta­jı okur­la­rıy­la pay­la­şır­ken “Güç, ser­vet fa­ni, ah­lak, ada­let ba­ki­” man­şe­ti­ni at­mış.
Böy­le­ce or­ta­ya, Oda TV’­de­ki mes­lek­taş­la­rı­mı­zın de­yi­miy­le “Ho­ca­nın de­di­ği­ni yap, ama yap­tı­ğı­nı yap­ma ha­be­ri­” çık­mış!..
Pe­ki biz ne di­ye­lim?
Pes doğ­ru­su!..