Fran­sa­’da ya­şa­nan kor­kunç kat­li­amın ar­dın­dan ün­lü şar­kı­cı Ma­don­na, kon­se­rin­de bir da­ki­ka­lık say­gı du­ru­şun­da bu­lu­nu­yor... U2 Pa­ri­s’­te te­rör sal­dı­rı­sı­nın ol­du­ğu ye­re çi­çek bı­ra­kı­yor... Tüm ül­ke­ler IŞİD kat­li­amın­dan bah­se­di­yor... Dün­ya med­ya­sı­nın ana ko­nu­su “Pa­ris Sal­dı­rı­sı­” olu­yor... Fa­ce­bo­ok bi­le özel bir uy­gu­la­ma­ya gi­de­rek kul­la­nı­cı­la­rı­nı pro­fil fo­toğ­raf­la­rı­na Fran­sa Bay­ra­ğı­’nın renk­le­ri­ni koy­ma­ya da­vet edi­yor...
“An­ka­ra­’da 101 ma­sum yurt­ta­şı­mı­zın ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği kat­li­ama bek­le­nen bü­yük tep­ki­yi ver­me­yen dün­ya, na­sıl olu­yor da Pa­ri­s’­te­ki sal­dı­rı­nın ar­dın­dan aya­ğa kal­kı­yor?” so­ru­su­na Fran­sa­’da ya­şa­yan Şi­rin Er­kan sar­sı­cı ce­vap­lar ve­ri­yor:

* * *

- Fran­sa­’da şu an­da gün­de­min en önem­li mad­de­le­rin­den bi­ri­ni, te­rör sal­dı­rı­sın­da ha­yat­la­rı­nı kay­be­den­le­rin ai­le­le­ri­ne ve­ri­len psi­ko­lo­jik des­tek oluş­tu­ru­yor. Dev­le­tin il­gi­li ku­rum­la­rı­nın ya­nı sı­ra, gö­nül­lü uz­man­lar, ün­lü psi­ki­yat­rist­ler, si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı yar­dım için ade­ta ya­rış edi­yor. Te­le­viz­yon­lar­da ko­nu­şan bi­lim adamları acı­lı in­san­la­ra na­sıl yak­la­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da top­lu­mu ay­dın­la­tı­yor.
- Pa­ri­s’­te Pla­ce de la Répub­li­qu­e’­de top­la­nan Fran­sız­lar, dün­ya­nın ne­re­sin­den, han­gi et­nik kö­ken ve din­den gel­dik­le­ri­ni hiç vur­gu­la­ma­dan, el ele tu­tu­şa­rak hep bir ağız­dan Fran­sa Mil­li Mar­şı­’nı söy­lü­yor­lar.
- İn­san­lar olay ye­ri­ne çi­çek­ler ve “Bi­zi kor­ku­ta­ma­ya­cak­sı­nız, öz­gür­lü­ğü­mü­zü eli­miz­den ala­ma­ya­cak­sı­nı­z” ya­zı­lı mek­tup­lar bı­ra­kı­yor. Top­lu­mun her ke­si­mi bir­lik ve da­ya­nış­ma gö­rün­tü­sü ser­gi­li­yor. Cep te­le­fon­la­rın­dan “A­yak­ta­yız, da­ha güç­lü­yü­z” me­saj­la­rı ya­ğı­yor. Ev­le­rin cad­de ve so­kak­la­ra ba­kan pen­ce­re­le­rin­de mum­lar ya­kı­lı­yor.
- Po­lis ken­di hal­kı­na kar­şı as­la sert­leş­me­den 24 sa­at sü­rey­le gö­rev ya­pı­yor. Ye­ri ge­li­yor psi­ko­log, ye­ri ge­li­yor dok­tor gi­bi dav­ra­nı­yor­lar. Müş­fik yak­la­şım­lar, sal­dı­rı­dan son­ra po­lis teş­ki­la­tı­na kar­şı olu­şan gü­ven ze­de­len­me­si­ni gi­de­ri­yor.
- Sağ­cı­sıy­la, sol­cu­suy­la tüm si­ya­si par­ti­ler­den tek ses çı­kı­yor.
- Te­le­viz­yon­lar­da tüm Müs­lü­man­la­rı te­rö­rist­ler­le ay­nı ke­fe­ye as­la koy­ma­yın çağ­rı­la­rı ya­pı­lı­yor. İs­la­m’­ın gü­zel yan­la­rı ön pla­na çı­ka­rı­lı­yor.
- Ya­sa­ma, yü­rüt­me ve yar­gı tam bir uyum­la ça­lı­şı­yor. Kat­li­amın ya­şan­dı­ğı ge­ce, Ba­tac­la­n’­da vah­şet de­vam eder­ken, hü­kü­met ka­ra­rıy­la ola­ğa­nüs­tü hal ilan edi­li­yor, sı­nır­lar ge­çi­ci ola­rak ka­pa­tı­lı­yor.

* * *

- Med­ya­ya ya­yın ya­sa­ğı ge­ti­ril­me­di­ği gi­bi, yet­ki­li­ler ba­sın­la iş­bir­li­ği ha­lin­de ça­lı­şı­yor. Ay­nı ge­ce Cum­hur­baş­ka­nı Hol­lan­de, İçiş­le­ri Ba­ka­nı­’y­la bir­lik­te sal­dı­rı­nın he­def al­dı­ğı yer­le­re gi­di­yor ve ka­me­ra­lar önü­ne ge­çe­rek top­lu­mu bil­gi­len­di­ri­yor. Kat­li­amı IŞİ­D’­in yap­tı­ğı­nı söy­le­ye­rek Fran­sa­’nın bu­na çok sert ve ka­rar­lı kar­şı­lık ve­re­ce­ği­ni açık­lı­yor. Pa­ris Be­le­di­ye Baş­ka­nı da twe­et pay­laş­mak ye­ri­ne olay ye­ri­ne ko­şu­yor. O da bir­lik ve da­ya­nış­ma me­saj­la­rı ve­ri­yor. Pa­ris Baş­sav­cı­sı te­le­viz­yon­la­ra çı­ka­rak A’­dan Z’­ye tüm so­ru­la­rı hiç sı­rıt­ma­dan ce­vap­lı­yor. Bü­tün ge­liş­me­ler an be an ve şef­faf bir şe­kil­de top­lu­ma yan­sı­tı­lı­yor.
- Po­li­sin Ba­tac­la­n’­a mü­da­ha­le­sin­den ön­ce, ba­sın­dan gü­ven­lik ne­de­niy­le can­lı ya­yın­la­rı dur­dur­ma­sı is­te­ni­yor. Bu­na uy­ma­yan ku­ru­luş tem­sil­ci­le­ri­ne ba­ğı­rı­lıp ça­ğı­rıl­mı­yor. Hiç­bir med­ya or­ga­nı­na ce­za ve­ril­mi­yor. Sa­de­ce ba­sı­nın ev­ren­sel mes­lek il­ke­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ve so­rum­lu­luk duy­gu­suy­la ya­yın ya­pa­ca­ğı­na du­yu­lan inanç vur­gu­la­nı­yor.
Kı­sa­ca­sı her­kes tek yü­rek, tek be­den ha­li­ne ge­lip, la­net­li te­rö­rün kar­şı­sın­da kal­kan olu­yor.

* * *

Ben bun­la­rı üç yıl­dır Fran­sa­’da ya­şa­yan bir Türk ola­rak da­ha net gö­rü­yo­rum. Çün­kü res­me kar­şı­dan ba­ka­bi­li­yo­rum. As­lın­da bu, be­nim ken­di ül­kem­de gör­me­yi yü­rek­ten is­te­di­ğim fo­toğ­raf.
Por­te­kiz asıl­lı bir Fran­sız olan eşim­le gö­rüş­le­ri­mi pay­laş­tı­ğım za­man, bir­lik ve be­ra­ber­li­ğin on­lar için ta­şı­dı­ğı bü­yük öne­mi gö­rü­yo­rum. Çün­kü o “Ben Por­te­kiz asıl­lı­yı­m”, di­ğe­ri “Ben Ja­pon asıl­lı­yı­m”, bir baş­ka­sı “Ben Ce­za­yir asıl­lı­yı­m” de­mi­yor. Hep­si “Ben Fran­sı­zı­m” di­yor.

* * *

Ge­le­lim bi­ze:
An­ka­ra­’da 101 in­sa­nı­mı­zı kay­bet­tik. Dev­let or­ta­da yok­tu. Po­lis mey­dan­da­ki te­rör­ze­de­le­re, hat­ta yer­de kıv­ra­nan ağır ya­ra­lı­la­ra TO­MA­’lar­la, taz­yik­li su ve gaz fi­şek­le­riy­le mü­da­ha­le et­ti! Ba­zı­la­rı can çe­ki­şen­le­ri gü­le­rek sey­re­di­yor, te­le­viz­yon­lar­da ki­mi ki­fa­yet­siz muh­te­ris­ler sı­rı­ta­rak açık­la­ma­lar ya­pı­yor­lar­dı. Bom­ba­lar­la sa­ğa so­la sav­ru­lan uzuv­lar kat­li­am­dan bir haf­ta son­ra bi­le or­ta­lık­ta du­ru­yor­du!..
Kim­se olay ye­ri­ne gi­dip el ele tu­tu­şa­rak İs­tik­lal Mar­şı­’nı söy­le­me ih­ti­ya­cı­nı his­set­me­di. Onun ye­ri­ne “Oh iyi ol­muş, o Kürt, o CHP’­li! Za­ten te­rö­rist­ler­le iş­bir­li­ği yap­tı­lar, az bi­le on­la­ra­” di­yen­ler ol­du. Sos­yal med­ya­da pro­fil res­mi­ni Türk Bay­ra­ğı­’y­la de­ğiş­tir­me ih­ti­ya­cı­nı du­yan­lar da pek yok­tu. So­ru­yo­rum:
“He­pi­miz Pa­ri­s’­iz... Pa­ris için du­a et...” gi­bi bir ta­kım pay­la­şım­la­rı An­ka­ra için ya­pan kaç ki­şi çık­tı?

* * *

Sor­ma­ya de­vam edi­yo­rum:
Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi­nin en kor­kunç kat­li­amı kar­şı­sın­da bir­bi­ri­ni ka­ra­la­mak­tan baş­ka bir şey ya­pa­ma­yan par­ti­le­ri­miz, “Bu sal­dı­rı­dan son­ra oy­la­rı­mız art­tı di­ye­rek se­çim­ler ve ken­di par­ti­si için se­vi­nen bir Baş­ba­ka­nı­mı­z”, IŞİ­D’­in yap­tı­ğı apa­çık or­ta­day­ken oy he­sap­la­rıy­la IŞİD, PKK ve di­ğer te­rör ör­güt­le­ri­ni de ara­ya ka­ta­rak “kok­teyl sal­dı­rı­” sap­tır­ma­sın­da bu­lu­nan muk­te­dir­le­ri­miz, sı­rı­ta­rak açık­la­ma ya­pan ba­kan­la­rı­mız, ölen­le­ri ken­di ül­ke­si­nin va­tan­daş­la­rı de­ğil de düş­man­la­rı gi­bi gö­ren mil­li­yet­çi­le­ri­miz ol­duk­ça dün­ya­nın han­gi ül­ke­si Tür­ki­ye­’yi cid­di­ye alır?

* * *

Bi­raz sa­mi­mi­yet, bi­raz hoşgörü, biraz sev­gi, bi­raz mer­ha­met, ya­ni in­sa­ni­yet!..
İş­te bü­tün me­se­le bu!