50 metrekarelik bi oda... Retina taramasıyla giriliyor. Kapı şifresi üç günde bir değiştiriliyor. Sadece genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları ve burada görevli 12 subayın girebilme yetkisi var.

*

Kamuoyunda kısaca “kozmik oda” olarak biliniyor.

*

50’li yılların başında, NATO’nun talimatıyla, Seferberlik Tetkik Kurulu oluşturulmuştu. Türkiye işgal edilirse, kendi topraklarımızda direnişi örgütleyecek olan birimdi. Barış zamanında, silahı, mühimmatı, teçhizatı, insan gücünü temin edecek, işgal olursa, bunları devreye sokacaktı.

*

Sovyetler Birliği dağılınca, soğuk savaş sona erdi, gene NATO’nun talimatıyla, Seferberlik Tetkik Kurulu lağvedildi. Artık gerek yok denildi. ABD’nin isteğiyle kurulmuş, ABD’nin isteğiyle kaldırılmıştı.

*

Gel gör ki, 90’lı yılların başında “ulusal tehdit algısı” değişti, Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi göbeğini kendisi kesmeye karar verdi. Silahlı kuvvetlerini yeniden yapılandırmaya başladı. Seferberlik Dairesi’ni Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı olarak yeniden kurdu.

*

Görevi... Türk silahlı kuvvetleri herhangi bir sebeple çökerse, memleket topraklarında özgürlük direnişini örgütlemekti. Barış zamanında hazırlığını yapacak, Türk silahlı kuvvetleri devre dışı kalırsa, memleketin bekası için mücadele edecekti.

*

Bu amaçla, kritik şehirlerde Seferberlik Bölge Başkanlıkları tesis edildi. Kısaca “kozmik oda” olarak bilinen yer, bunlardan biriydi.

*

Ordunun silah depoları imha edilirse, gizlenmiş sivil depoların adresleri kimlerde olacak? Havaalanları zarar görürse, hangi şehirlerarası yollar pist olarak kullanılacak? İşgalcilerin ilerlemesini engellemek için hangi demiryolları havaya uçurulacak, hangi viyadükler patlatılacak? Bölgeyi bataklığa çevirmek için hangi barajların kapakları açılacak? Kozmik odada bunların planları var.

*

Kimin teknesi kullanılacak, hangi balıkçı barınağı, kimin kamyonu, hangi kahvehane, hangi park, hangi bakkal, kimin yazlığı, mazotu nereden bulacağız... Adresler, kapı numaraları, kodlar.

*

Yaralananlar olacak, hastaneye gidemezsin, hangi doktorlar gizli ameliyatlar için yeraltına inecek, hangi eczacılar ilaç temin edecek? Elektrik kesik, telefon yok, hangi taksici, hangi çiçekçi kuryelik yapacak? Hangi mühendis hangi işe yarayacak? Senin o kırtasiyeci zannettiğin, aslında kim? Bu sivil kahramanların isim isim listesi var.

*

Kozmik oda...
Nefsi müdafaadır.
“Kuvayi milliye”dir.

*

Ve, asla unutulmamalıdır...
Bülent Arınç, kozmik odanın kapısını kırıp, bu milletin kuvayi milliyesi’ne girmek için kullanılan levyedir!