Endonezya'daki güney batısındaki Sumatra adasının batı kıyısı açıkları, 7.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Depremin hemen ardından verilen tsunami alarmı sonrası halk büyük panik yaşarken, alarm kaldırıldı. USGS, depremin merkez üssünün karadan yaklaşık 660 kilometre uzak olmasının, yıkıcı olma ve can kaybı olma ihtimalini düşürdüğünü belirtti.


Deprem sonrası verilen tsunami alarmının ardından halk sokaklara döküldü. (Foto: Reuters)

ÖLENLER VAR ANCAK KESİN BİLGİ YOK


Ancak Endonezya'nın arama kurtarma biriminden Heronimus Guru, Reuters'a yaptığı açıklamada, depremde ölenlerin olduğunu söyledi ancak başka detay vermedi. Guru daha sonra ise can kaybı konusunda bilgileri olmadığını açıklayarak, kafalarda soru işareti yarattı.

Padang'daki AFP muhabiri, depremin birkaç saniye hisseldiğini ancak bunun bile insanların panik içinde sokaklara dökülüp görece yüksek noktalara kaçmasına neden olduğunu aktardı.

TSUNAMİ ALARMI KALDIRILDI


Yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem sonrası bazı bölgelerde tsunami alarmı verildi. Ulusal Meteoroloji Ajansı, Batı ve Kuzey Sumatra ile Açe'de tsunami alarmı verildiğini açıkladı. Ancak alarm, kısa süre sonra kaldırıldı.

USGS, daha önce depremin büyüklüğünün 8.2, ardından 8.1, sonra da 7.9 olduğunu duyurmuştu.


'PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ'


Endonezya açıklarında son olarak 17 Şubat'ta 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

Hint Okyanusu’nda 26 Aralık 2004’te meydana gelen 9.1 büyüklüğünde depremin tetiklediği tsunami, büyük felakete yol açmıştı. Tsunamiden en çok Açe etkilenirken, afetin vurduğu ülkelerdeki ölü sayısı 230 bini bulmuştu.

Endonezya, 'Pasifik Ateş Çemberi' olarak anılan ve sismik olarak çok aktif bir alanda bulunuyor.

Bu bölgede, dünyanın kabuğundaki farklı tabakalar buluşuyor ve çok sayıda deprem meydana geliyor.