Sandıklar TSİ ile 00:00'da kapanırken, ilk sonuçlar saat farkı nedeniyle oy verme işleminin bir saat erken bittiği Cebelitarık'tan geldi.

Tahmin edildiği üzere burada yüzde 96'lık ezici bir çoğunluk AB'de kalma yönünde irade beyan etti.

Fakat Cebelitarık'tan gelen sonuçlar, herhangi bir kampın zaferine işaret etmiyordu. Çünkü Cebelitarık, 382 sayım merkezinden sadece biri...

Newcastle-upon-Tyne ve Orkney'de "AB'de kalma" yanlıları yarışı önde bitirdi.

Sunderland ise yüzde 61.3 gibi yüksek bir oranla "ayrılma" lehinde oy kullandı. Swindon da Sunderland'ı takip etti ve yüzde 54.7 tercihini "ayrılalım"dan yana kullandı.

[caption id="attachment_1288545" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS/ Tarihi referandumda oy sayma işlemi sürerken, Londra'da şafak söküyor... FOTO: REUTERS/ Tarihi referandumda oy sayma işlemi sürerken, Londra'da şafak söküyor...[/caption]

382 bölgenin tamamında oy sayım işleme tamamlandı. BBC'nin internet sitesinde yayınladığı rakamlara göre; 17 milyon 410 bin 742 seçmen AB'den ayrılma yönünde oy verirken, 16 milyon 141 bin 241 kişi ise "AB'de kalalım" dedi.

Resmî olmayan sonuçlara göre; İngiltere, yüzde 51.9 oy oranıyla AB'den çıkıyor.

[caption id="attachment_1288528" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS/ Sunderland'de ayrılma yanlıları sayım merkezinden gelen sonuca böyle sevindi. FOTO: REUTERS/ Sunderland'de ayrılma yanlıları sayım merkezinden gelen sonuca böyle sevindi.[/caption]

KATILIM ORANI YÜKSEK


Oy verme işlemleri tamamlandıktan sonra sandıklar mühürlendi ve seçim bölgelerindeki 382 sayım merkezine taşındı, ardından da sayıma geçildi. Yerel sandıklardan gelen sonuçlar gece boyunca açıklandı ve hâlâ açıklanıyor.

Seçimlerin ulusal çaptaki kesin sonuçları ise yetkililer tarafından Manchester'da kamuoyuna duyurulacak.

Seçime katılım oranının yaklaşık yüzde 72 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Bu oran, 1992'deki seçimlerden bu yana en yüksek katılımlı seçime tekabül ediyor.
İLGİLİ HABERHollandalı aşırı sağcı Wilders: Şimdi referandum sırası bizdeHollandalı aşırı sağcı Wilders: Şimdi referandum sırası bizde

BBC, İskoçya'daki katılım oranının, bağımsızlık referandumunun gerisinde kaldığını duyurdu. Ancak İskoçlar, tıpkı Londralılar gibi AB'de kalmaktan yana güçlü bir tavır ortaya koydu.

Politico yayın organının kıdemli muhabiri Ryan Heath, Avrupa Parlamentosu'nda grubu olan partilerin liderleri tarafından bu sabah acil bir toplantı kararı alındığını yazdı.

BBC'den Mark Lowen, ilk sonuçlara ilişkin "Politik, ekonomik ve sosyal bir kötü sürpriz. Bu tamamen sıra dışı" yazdı.

[caption id="attachment_1288882" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS/ Britanya'nın AB'den ayrılma kararı verdiği referandum sonrası İngiltere Başbakanı David Cameron, görevinden istifa edeceğini açıkladı. Cameron, liderliğini yürüttüğü Muhafazakâr Parti'nin Ekim ayındaki Kongresi'ne kadar Başbakanlık görevine devam edeceğini belirtti. FOTO: REUTERS/ Britanya'nın AB'den ayrılma kararı verdiği referandum sonrası İngiltere Başbakanı David Cameron, görevinden istifa edeceğini açıkladı. Cameron, liderliğini yürüttüğü Muhafazakâr Parti'nin Ekim ayındaki Kongresi'ne kadar Başbakanlık görevine devam edeceğini belirtti.[/caption]

SANDIK ÇIKIŞ ANKETİ YOK AMA...


Referandumla ilgili sandık çıkış anketi yayınlanmayacağı açıklanmıştı.

Buna karşın; YOUGOV araştırma şirketi, Sky News televizyonu için seçim günü internet üzerinden 5 bin kişiyle yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre; AB'de kalmak için oy verenlerin oranı yüzde 52. Brexit yönünde oy verenler ise yüzde 48'de kaldı.

Ipsos MORI'nin çarşamba ve perşembe günü yaptığı ankette ise AB'de kalmak isteyenlerin oranı yüzde 54 olarak görünüyor. Ayrılıkçılar ise yüzde 46 olarak belirlendi.

[caption id="attachment_1288517" align="alignnone" width="660"]2016-06-23T220500Z_389474695_LR1EC6N1PC1HP_RTRMADP_3_BRITAIN-EU FOTO: REUTERS[/caption]

FARAGE 'YENİLDİK' DEDİ, SONRA DA...


Anket sonuçlarını gelmesi üzerine ilk açıklama, ayrılık kampanyasının ateşli savunucularından İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage'dan geldi.

Sky News'e konuşan Farage, "Olağanüstü bir referandum kampanyası oldu, katılım son derece yüksek olacak gibi ve 'Kalalım' üstün gibi görünüyor" dedi.

Partisinin ve kendisinin hiçbir yere gitmeyeceğini vurgulayan Farage, "Partimiz gelecekte daha güçlü olmayı sürdürecek" dedi.

Farage, gazetecilere yaptığı açıklamada ise "AB muhalifleri cini şişeden" çıktı ifadesini kullandı.

[caption id="attachment_1288551" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS/ UKIP lideri Nigel Farage, önce referandumu kaybettiklerini kabul etti, birkaç saat sonra ise zafer konuşması yaptı. FOTO: REUTERS/ UKIP lideri Nigel Farage, önce referandumu kaybettiklerini kabul etti, birkaç saat sonra ise zafer konuşması yaptı.[/caption]

Farage yenilgiyi kabul ettiği bu açıklamalarından sadece üç saat sonra destekçilerine zafer konuşması yaptı. "Eğer tahminler doğruysa, bu gerçek insanlar, sıradan insanlar ve düzgün insanlar için bir zafer olacak" diyen Farage, "Çok ulusluluğa karşı, büyük ticari bankalara karşı, büyük entrikalara karşı, yalanlara, yolsuzluğa, düzenbazlığa karşı savaştık ve bugün dürüstlük, namus ve halka inanç kazanıyor" şeklinde konuştu.

Göçmen karşıtı UKIP'in lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Haydi 23 Haziran'ı bağımsızlık günümüz olarak tarihe kaydedelim."

[caption id="attachment_1288529" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

CAMERON'DAN TEŞEKKÜR TWEET'İ


AB'de kalma kampanyası yürüten İngiltere Başbakanı Cameron ise ilk açıklamasını Twitter üzerinden yaptı. Cameron, "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa'da daha varlıklı olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum" diye yazdı.

Muhafazakâr Parti Milletvekili Robert Syms öncülüğünde 84 ayrılma yanlısı muhafazakâr milletvekili, referandum sonucuna bakılmaksızın Cameron'ın başbakanlık koltuğunda kalması için bir mektup imzaladı.

Londra eski Belediye Başkanı ve Cameron'ın referandumdaki en büyük rakibi Boris Johnson da imzacılar arasında.

[caption id="attachment_1288557" align="alignnone" width="660"]FOTO: REUTERS/ İngiliz para birimi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına ilişkin referandumda "ayrılma" taraftarlarının önde gitmesi ile birlikte, rekor hızda düşerek 1985'ten bu yana en zayıf seviyesine indi. Sterlin yüzde 8.5 düşerek, Londra saati ile 04:11'de (TSİ 06:11) 1.3616 dolara geriledi. Buna karşılık dolar 2.96 TL'yi aştı. FOTO: REUTERS/ İngiliz para birimi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına ilişkin referandumda "ayrılma" taraftarlarının önde gitmesi ile birlikte, rekor hızda düşerek 1985'ten bu yana en zayıf seviyesine indi. Sterlin yüzde 8.5 düşerek, Londra saati ile 04:11'de (TSİ 06:11) 1.3616 dolara geriledi. Buna karşılık dolar yüzde 3.97 değer kazanarak 2.96 TL'yi aştı.[/caption]

KAHVALTIDA SONUÇLAR GELMİŞ OLACAK


Sonuçların sabah saatlerinde kesinleşmesi bekleniyor. Seçim Komisyonu, kesin sonucun bugün 'kahvaltı vaktinde' belli olacağını tahmin ediyor.

Dünyanın sonuçlarına odaklandığı referandum için 46 milyon 503 bin 464 seçmen oy kullanmak için kayıt yaptırmıştı.

[caption id="attachment_1288518" align="alignnone" width="660"]2016-06-23T213556Z_746247969_LR1EC6N1NZLGU_RTRMADP_3_BRITAIN-EU FOTO: REUTERS[/caption]

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?


Bugün sandıktan çıkacak kararının hukuki bir bağlayıcılığı yok. Ancak Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti hükümeti, çıkan sonuca siyasi olarak kayıtsız kalamaz.

Bu nedenle de Cameron'ın, muhtemel bir ayrılma kararını Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi'ne bildirmesi gerekiyor.

Bildirim ardından süreç başlayacak. AB ile Londra yönetimi, ayrılık üzerinde görüşmeler yürütecek. En geç iki yıl içerisinde ise AB anlaşmaları İngiltere için bağlayıcılığını yitirecek.

İLGİLİ HABERİngiltere AB'den ayrılıyor... Peki şimdi ne olacak?İngiltere AB'den ayrılıyor... Peki şimdi ne olacak?


[caption id="attachment_1288519" align="alignnone" width="660"]2016-06-23T220224Z_864903589_LR1EC6N1P7PHL_RTRMADP_3_BRITAIN-EU FOTO: REUTERS[/caption]


İLGİLİ HABERİngiltere'deki referandum... Yüzde 52: AB'de kalalımİngiltere'deki referandum... Yüzde 52: AB'de kalalım
İLGİLİ HABERKader günü... İngiltere AB'den ayrılacak mı?Kader günü... İngiltere AB'den ayrılacak mı?
İLGİLİ HABERİngiltere'de 'kurşun kalem' tartışmasıİngiltere'de 'kurşun kalem' tartışması
İLGİLİ HABERİngiltere'nin AB'den çıkması Game of Thrones'u etkileyebilirİngiltere'nin AB'den çıkması Game of Thrones'u etkileyebilir
İLGİLİ HABERİngiltere AB'den çıkarsa İngilizler Avrupa'da nasıl yaşayacak?İngiltere AB'den çıkarsa İngilizler Avrupa'da nasıl yaşayacak?