Irak'ta terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu Musul'un doğusunda konuşlanan ABD ordusuna bağlı topçu birliklerinin, büyük operasyon öncesi kentin çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmaya başladığı bildirildi.

Bir Peşmerge komutanı operasyonla ilgili olarak, IŞİD'in Musul çevresindeki hendekleri ateşe vermeye başladığını söyledi.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, başkent Bağdat'ta, Şii milis liderleriyle Musul harekâtına ilişkin görüşme yaptı.

Irak Başbakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Abadi'nin Haşdi Şabi liderleriyle "IŞİD işgalindeki Havice ve Musul'u kurtarma planları ve o IŞİD'in ele geçirdiği bölgeleri geri almak için operasyonlara katılan askerlerin yeteneklerini geliştirmek ve meydandaki gelişmelere karşı uygun alternatifler üretme hakkında görüştüğü" belirtildi.

VE BAŞİKA'DA ALARM VERİLDİ


CNN Türk'ün Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; Türkiye'nin ABD'yi, 'Şii güçler bölgeye giderse, 100 yıllık mezhep savaşları başlar' diyerek uyardığı, ABD'nin de bu uyarıyı dikkate aldığı belirtildi.

Türk yetkililer, Musul’un çevresine yönelik havadan ve karadan bombardıman başlamasıyla birlikte Başika Üssü’nde bulunan Türk askeri birliğindeki alarm seviyesinin en üst düzeye çıkarıldığını da söyledi.

ABADİ: TÜRKİYE'YE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ


Öte yandan, El İrakiye televizyonuna konuşan  Başbakan Abadi operasyona sadece Irak güçlerinin katılacağını söyledi.

Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden Abadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü.

Bu durumu 'kabul edilemez' olarak nitelendiren Abadi, Türkiye'deki siyasilerin 'Irak'ta başka güçler varken, neden biz olmayalım' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Irak'ta hiçbir yabancı güç yoktur. Sadece danışman düzeyinde vardır."

IRAK BAŞBAKANI ABD'YE GİDİYOR


Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini ifade eden Abadi, "Türkiye'nin Başika'da güç bulundurması yeni bir problemdir" dedi.

Musul operasyonunda Irak güçleri dışında hiçbir yabancı güce ihtiyaç duyulmadığını savunan Abadi, "Türkiye'den Irak'a muharebe gücü göndermesini istediğimizi gösteren bir belge varsa bize göstersin. Biz böyle bir şey istemedik" diye konuştu.

Rudaw'ın haberine göre; İslami Davet Partisi Milletvekili Nahla el Hababi, Başbakan Abadi'nin Türkiye'nin Irak'taki varlığını görüşmek üzere ABD'ye gitmeye hazırlandığını söyledi.

ABD: OPERASYON HENÜZ BAŞLAMADI


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak'ta terör örgütü IŞİD’in elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılmasına ilişkin operasyonun henüz topyekûn başlamadığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Musul operasyonunu Abadi ilan edecek. Bundan önce her açıklama erkendir” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Koalisyon ülkelerinin genelkurmay başkanları toplantısına katılmak üzere ABD'de bulunuyor.