Tim Arango ve Ceylan Yeğinsu imzalı haberde, Türk gazetelerinde çıkan haberlerden bahsedilirken, bir gazetenin Twitter üzerinden yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 69'unun CIA'in darbecilere destek verdiğini düşündüğünün ortaya çıktığı belirtildi.

İLGİLİ HABERSudan FETÖ okullarını kapatıyorSudan FETÖ okullarını kapatıyor

Gazetenin bugün tarihli nüshasında yayınlanan haberde, "Bu komplo teorileri, toplumun uç noktalarındaki birkaç takıntılı kimsenin ürünü değil. Türkiye, son derece kutuplaşmış bir ülke olabilir, fakat tüm toplum kesimlerinden -İslamcı, seküler insanlar, liberaller, milliyetçiler- Türklerin üzerinde uzlaştığı bir şey, ABD'nin başarısız darbe girişiminde bir şekilde dahli olduğu. Çünkü büyük ölçüde komplonun lideri olduğundan şüphelenilen kişi olan vaiz Fethullah Gülen, ABD'de gönüllü sürgün yaşıyor" ifadesi yer aldı.

NYT haberinde, bu teorinin çok yaygınlaştığı ve ABD Başkanı Barack Obama dâhil üst düzey ABD'li yetkililerin inkâr açıklaması yapmak durumunda kaldığı hatırlatıldı.

Türkiye'den çeşitli meslek gruplarından insanların görüşlerine de başvurulan haberde, Batı'nın binlerce asker ve memurun tasfiyesini eleştirdiği fakat Erdoğan'ın geleneksel düşmanlarının birçoğunun -Kürtler, laikler, milliyetçiler- uzun süredir Gülencilerin devletteki etkisinden endişe duydukları vurgulandı.