Rus gazeteci Şeremet, aracın çalıştıktan kısa bir süre sonra infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti.

1971 doğumlu Şeremet, 1997 yılında Belarus hükümeti tarafından Rusya ile uluslararası bir olaya sebebiyet verdiği için hapse atılmıştı.

Rusya-Ukrayna ilişkilerinin yanı sıra eski Sovyet Cumhuriyetleri'ndeki gelişmelere odaklanan çalışmalarıyla tanınan ünlü Rus gazeteci, 1999 yılında Gazetecileri Koruma Komitesi Basın Özgürlüğü Ödülü'ne ve 2002'de ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın Gazetecilik Ödülü'ne değer görülmüştü.

Şeremet'in işverenine ait olduğu belirtilen araçtaki patlamanın, yerel saatle 07:45'te meydana geldiği belirtildi. Aracın "Ukrayna Pravdası" Gazetesi Kurucu Genel Yayın Yönetmeni Alyona Prituna'ya ait olduğu öğrenildi. Pritula'nın aracın içinde olmadığı da gelen bilgiler arasında...

2016-07-20T080749Z_909468154_S1AETQPZZPAA_RTRMADP_3_UKRAINE-JOURNALIST FOTO: REUTERS


Savcılıktan yapılan açıklamada, patlamaya araca yerleştirilen bir bombanın neden olduğu vurgulandı.

Şeremet'in son 5 yıldır Ukrayna'da yaşadığı ve Ukrayna Pravdası gazetesinde çalıştığı belirtildi.

Ukrayna Pravdası gazetesi, 2000 yılında Pritula ve 17 Eylül 2000'de suikaste kurban giden Gürcü asıllı Ukraynalı gazeteci Georgy Gongadzde tarafından kurulmuştu..

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Şeremet'in "Belarus'taki siyasi suistimallere yönelik savaşımcı haberleriyle tanındığını" yazdı.