Adana Aladağ'da yaşları 11-14 arasında değişen 11 öğrenci ile bir eğitmenin ölümüyle sonuçlanan yangının meydana geldiği özel öğrenci yurdunun yönetmeliklere aykırı olduğu ortaya çıktı. Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğine göre, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler için özel yurtlar açılabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre, 'Ortaöğretim Kurumu' ortaokul veya imam-hatip ortaokulundan sonra dört yıllık eğitim ve öğretim veren, resmi ve özel örgün eğitim okul ve kurumlarının her birini kapsıyor.

DEVLETİN YURDU KAPATILMIŞ


Yönetmeliklere göre, ne devletin ne de özel kurumların ilkokul ya da ortaokul öğrencileri için yurt açamayacağını vurgulayan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Devlet ya da özel yurtlar sadece ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak açılabilir. Dün kaybettiğimiz çocuklara bakalım, aralarında hiç lise öğrencisi çıkmayacak. Bölgedeki arkadaşlarımız kalan çocukların 4, 5'inci sınıf ve ortaokul öğrencileri olduğu bilgisini verdiler. Eğitimen denilen kişi de Kuran-ı Kerim dersi veren kurs görevlisi. Yayın yasağı getirilmesinin nedeni de bu. Üstü kapatılmak isteniyor” diye konuştu.

Daha önce Adana Aladağ'da görev yaptığını belirten Karaca, Aladağ'ın 2-3 binlik küçük bir ilçe olduğunu belirterek, devletin burada varolan yurdunun 4-5 yıl önce kapatıldığını, ardından da özel olarak yurt açıldığını söyledi.

“KAZA DEĞİL CİNAYET”


Aynı yerde, erkek çocuklar için de Kuran Kursu olduğunu vurgulayan Karaca, “Buna göz yumanlar, bunun açılmasına izin verenler, Milli Eğitim Bakanlığı birinci derece sorumlu olan bunlardır. Bu kaza değil, cinayet. Mutlaka bu olayın üzerine gidilmeli. Türkiye'deki bu tarikat cemaat benzeri eğitimden uzaklaştırılmalı. Şu anda Türkiye'de anaokulundan başlayarak, bütün çocukların ortaöğretim yurt başlığıyla açılan kuran kurslara gitmeleri ve burada din eğitimi verilmesine göz yumuluyor. Türkiye'de buna benzer binlerce yurt bulunuyor” dedi.

Hayatını kaybeden çocuklar için başsağlığı dileyen ve acılarını yüreklerinde hissettiklerini aktaran Karaca, yaralı çocuklara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.


İRGİL: YANMAK NASIL BİR ŞEY BİLİYOR MUSUNUZ?

“Yanmak nasıl bir şey biliyor musunuz” diye soran CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Ceyhun İrgil, “Bütün kutsal kitaplar insanları ateşle korkutur. Çünkü yanmaktan daha kötüsü yoktur. Kendi çocuğunuzu hayal edin. Çocuklar merdivenlerde birbirine sarılıp, yanıyorlar. Bu nasıl bir şeydir? Çocuklara cinsel istismar yapıyorsunuz, yakıyorsunuz... Bu ülkenin kadın ve çocukları cehennemi yaşıyor” dedi. Plan ve bütçe komisyonunda “Sarayın maliyeti ile kaç öğrenci yurdu yapılırdı” sorusunu sorduğunu anlatan İrgil, “Türkiye 81 ilinde çocuklarına yurt yapacak kadar büyük değil mi? Hükümet önce kendi ülkesinin çocuklarına sahip çıksın. Bu çocuklar devlete emanet. Bir ülkenin çocukları devletinden bu kadar çeker mi?” diye konuştu. Yaşananların temelinde liyakatsız bir sistemin getirilmesinin yattığını vurgulayan İrgil, “Likayata göre değil, torpile göre adam alınıyor. Öğretmen, öğretmen değil. İtfaiyeci itfaiyeci değil, hortumu bilmiyor. Yangın merdivenlerinin hepsi kilitli. Liyakat yerine torpille adam alırsan, böyle teknik meselelerde çökersin” dedi.



“CEMAATE AİT KURAN KURSU”


Yangının ardından Aladağ'a incelemelere giden Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, yanan yurdun bir cemaate ait Kuran Kursu olduğunu belirterek, “2003 yılında burada devlet yurdu açılmış ve 2011'de kapatılmış. Erkek öğrenciler imam hatip lisesinin yurduna aktarılırken, kız öğrencilere hiçbir yer gösterilmediği için bu yurda yerleşmiş. Köylerinde ortaokul olmadığından eğitimine devam etmek için çocuklar bu cemaat yurduna yerleşmişler. Ve birçok vatandaş burayı devletin yurdu olarak biliyor. Öyle bir algı yaratılmış” dedi.

İLGİLİ HABER“Çığlık çığlığa öldüler”Eğitim İş Sendikası Genel Basın Yayın Sekreteri Ebru Sungar, Saygı Öztürk'e konuştu...

SENTETİK HALI VE KABLOLAR HIZLANDIRMIŞ


Bu yurdun cemaate ait yurt olduğunun altını çizen Balık, şöyle devam etti: “Yurtta yeterli güvenlik önlemleri ve teknik denetimler yapılmamış. Örneğin yurt, sentetik halıyla kaplanmış. Üçüncü katta ahşap çatı yapılmış. Normalde beton olması gerekiyordu. Ayrıca yanmaz kabloların kullanılması gerekirken, normal kablo kullanılıyor. Çocuklar yangın sırasında üst kata çıkıyorlar. Yangın sentetik halı ve normal kablolar nedeniyle hızla üst katlara sıçrıyor. Bu arada yangın merdivenine açılan kapılar pimapen ve kilitleri üzerinde değilmiş. Dolayısıyla çocuklar kapıyı açamıyorlar. Yaşları daha 11-12-13... Ulaşsalar bile yangın çıkışının ana girişine asma kilit takmışlar. Yangın sırasında vatandaşların kiliti kırmaları 10 dakika sürmüş. Bu arada hayatını kaybedenler arasında 4 yaşında, yurt görevlisinin çocuğu olduğu bilgisini de aldık.”

“MEB YURT SAYISINI VERMEDİ”


Balık Milli Eğitim Bakanlığı'na bu yurtların ve kalan öğrencilerin sayısı ile ilgili defalarca soru sorduklarını ancak Bakanlık'ın yurt sayısı ve çocuklarla ilgili kesinlikle bilgi vermediğini belirterek, şunları söyledi: “Valliklere bu yurtların kapatılmasıyla ilgili başvuru yaptık, yine hiçbir şekilde dönüş olmadı. Karaman'daki olayda müdahil olmak istedik, kabul edilmedi. Bu yurtların kapatılması için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. İlköğretim çağındaki çocukların devlet yurtlarında uygun şartlarda barınması için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'de bizim sokağa atılacak çocuğumuz yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve valilik hakkında suç duyurusnda bulunacağız” diye konuştu.