İnternet yoluyla radyo ve TV yayınlarını alabilen akıllı cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar da TRT bandrolü uygulaması kapsamına alındı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, "internet bağlantısı vasıtasıyla doğrudan veya herhangi bir yazılım veya donanım ilavesiyle radyo ve TV yayınlarını" alabilen cihazlar yüzde 6 oran üzerinden TRT bandrolü uygulamasına tabi olacak.

Bu kapsamda, daha önce bandrol uygulamasına tabi olmayan, alıcısı olsun olmasın internete bağlanan akıllı cep telefonları yüzde 6 ve 7 oranında, tablet ve bilgisayarlar da yüzde 2 ve 3 oranında TRT bandrolü uygulamasına tabi tutulacak. Örneğin Apple firması, 16 GB'lik bir iPhone 6S için 185 lira 94 kuruş bandrol parası ödeyecek

Radyo ve televizyonlardan daha önce alınan yüzde 16 oranında alınan TRT bandrolü uygulanması ise değiştirilmedi.

TRT BANDROLÜ NEDİR?


3093 sayılı TRT Gelirleri Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazları imal veya ithal edenler satıştan önce; ticari ithalat maksadı dışında yurda getirenler de ithal işlemlerinden önce, bandrol veya etiket almak zorunda. Yurt dışından televizyon getiren bir ithalatçı ürün başına yüzde 16 TRT bandrolü ödüyor. Bu fark da tüketiciye yansıtılıyor.