CHP'lilerin, "Cumhurbaşkanı'na eyalet kurma yetkisi veriyor" dediği, Anayasa değişiklik paketinde yer alan 15. madde, MHP'nin isteği üzerine metinden çıkarıldı.

Toplamda 21 madde olan metinden daha önce de yedek milletvekilliğini düzenleyen madde çıkarılmıştı.

Şimdi de Cumhurbaşkanı'nın merkezi idarenin yapısı konusunda kararname yetkisine ilişkin 15'inci maddenin çıkarılmasıyla, Anayasa değişiklik paketindeki madde sayısı 19'a düştü.

"EYALET KURABİLİR" ELEŞTİRİSİ GELMİŞTİ

Anayasa paketinden çıkarılan 15. maddede, mevcut sistemde kanunla düzenlenen Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının yapılarını düzenleme yetkisi Cumhurbaşkanı'na aktarılıyordu.

Anayasa değişiklik paketinin ilgili 15. maddesinde ‘Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir' hükmü yer alıyordu.

Bu maddeye CHP'liler, "Cumhurbaşkanı'na eyalet kurma, özerk sistemin önünü açabilme yetkisi veriliyor" diyerek karşı çıkmışlardı. CHP'nin sert eleştirileri MHP'de de yankı bulmuştu. MHP'nin de rahatsızlığını iletmesi üzerine, AKP'lilerin Cumhurbaşkanı'na bu konuda yetki verilmesinden vazgeçtiği ifade edildi.

[old_news_related_template title="Anayasa Komisyonu'nda Yavuz Sultan Selim kavgası" desc="Anayasa paketinin 7. Maddesi görüşülürken Yavuz Sultan Selim kavgası çıktı. CHP’li Orhan Sarıbal “Alevi çalıştayı yaptınız, bir şey çıkmadı, sadece Yavuz Sultan Selim katil köprüsü çıktı” ifadesi kullanması tansiyonu yükseltti. AKP’li bazı vekiller Sarıbal'ın üzerine yürüdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/resimid_2910277.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/anayasa-komisyonunda-yavuz-sultan-selim-kavgasi-1591196/"]

CUMHURBAŞKANI'NIN DİĞER KONULARDAKİ KARARNAME YETKİSİNE DOKUNULMADI

Cumhurbaşkanına 'yürütme ile ilgili konularda' kararname yetkisi verilecek olan 9. madde, Anayasa Komisyonu'nda gece yarısı kabul edildi. Bu maddede yer alan kararname çıkarma yetkisine dokunulmadı. Yani Paketin kabul görmesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın yürütme ile ilgili konularda kararname çıkarma yetkisi bulunacak.

HSYK ÜYE SAYISI 12'DEN 13'E...

AKP MYK toplantısında, anayasa değişikliği teklifinde, 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13'e çıkarılması, Adalet Bakanı ile müsteşarının da HSYK'nın doğal üyesi olması görüşüldü.