'Balyoz Davası'nda tutuklanan ve kumpas olduğu için sonunda beraat ettirilen askerlerin açtığı tazminat davaları birer birer sonuçlanırken, eş ve çocukları da ayrı tazminat davası açıyor.

Foto: DHA -Balyoz mağduru askerler ve aileleri Erdoğan'a da tazminat davası açıyor


Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Balyoz’da çok sayıda sanığın avukatlığını yapan CHP Milletvekili Haluk Pekşen, “Bu insanların haksız yere tutuklanmasına sebep olanlardan tazminatın alınması için var gücümüzle uğraşacağız. Bunlar arasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da var. Yoksa, kimse milletin parasının peşinde değil” dedi.

Askerlere kurulan “kumpas” sonucu “Balyoz Davası” adı altında 365 komutanın cezaevinde yatmasının faturası ağır bir biçimde çıkıyor. Komutanların açtıkları tazminat davaları tek tek sonuçlanırken, askerlerin eş ve çocukları da tazminat davaları açmaya başladı. Askerler, ödenmesine hükmedilen tazminatın devletten değil, kendilerinin tutuklanmasına, ailelerin mağdur edilmesine sebep olanlardan alınması için çaba gösterecek. Askerlerin avukatlarından CHP Milletvekili Haluk Pekşen, “Tazminatları Devlet ödeyecek. Ama buna sebep olanlara paranın rücu edilmesinin takipçisi olacağız. Tazminat istenecekler arasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da var” dedi.

Mahkemelerin tazminat davalarıyla ilgili birbirinden çok farklı miktarda tazminatlara hükmetmeleri de dava açanları şaşırttı. Son olarak dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Korgeneral Turgut Atman’ın açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, Atman’a 750 bin lira maddi, 100 bin lira da manevi olmak üzere 850 bin lira ödenmesine karar verdi.

Bugüne kadar açılan davalarda, en yüksek tazminat 1 milyon 363 bin lirayla emekli Korgeneral Engin Alan’a verildi. Bunu 1 milyon 250 bin lirayla Korgeneral Ayhan Taş izledi. Albaylar içinde de 1 milyon 55 bin lira ile Albay Yusuf Kelleli en yüksek tazminat verilmesine hükmedilen oldu. Yarbaylar arasında davası sonuçlanan Oğuz Türksoy’a ise 827 bin lira ödenmesi öngörüldü.

EŞ VE ÇOCUKLAR DA AÇIYOR


Bugüne kadar en düşük tazminat ise tutuklandığı dönemde görevde olan Hava Pilot Tümgeneral Atilla Özler’e verildi. Özler’e, yarbay, albay, tuğgenerallerden bile düşük tazminat verildi. 30 Ağustos Zafer Bayramında zeybek oynadığı için “Zeybekçi Paşa” olarak bilinen Özler’e sadece 65 bin lira tazminat ödenmesi öngörülmüş ve SÖZCÜ, bu durumu “Zeybekçi Paşayı şoke eden karar” olarak duyurmuştu. Cezaevinde yatan askerlerin yanı sıra, onların eş ve çocukları da Devlet hakkında manevi tazminat davaları açıyor. Eşlerinin yanı sıra kendilerinin de maddi ve manevi yıkıntıya uğradıklarını dilekçelerinde dile getiren asker eş ve çocukları da tazminatın bu olaylara sebep olanlardan tahsili yoluna gidilmesi için çaba göstereceklerini söylediler.

Sanık avukatlarından CHP Milletvekili Haluk Pekşen, “Birileri bu davaların savcısı olduğunu söylüyordu. Tutuklamalarda etkin rol oynayan emniyet müdürü, her şeyi başbakanın bilgisi dahilinde yaptıklarını belirtiyordu. Tazminatların, tüyü bitmemiş yetimin hakkından değil, mağduriyetlere sebep olan bu işin sorumlularından tahsil edilmesini öngörüyoruz Devlet düzenini kendi kin ve garezi için kullananlar, yaptıklarının hesabını vermek zorundadır. Kim sorumluysa ödemenin de onlar tarafından yapılmasının hukuki mücadelesini vereceğiz” dedi.

YARGITAY İÇTİHAT OLUŞTURACAK


“Balyoz Davası” nda hüküm giyen ve daha sonra beraat edenlerin açtığı tazminat davalarına Yargıtay 12 Ceza Dairesi bakacak. Verilen kararlarla ilgili içtihat oluşturmak zorunda kalacağını belirten Haluk Peşken, şunları söyledi:

“Yargıtay, karar oluştururken tutukluluk süresini, tutuklu kalan kişinin statüsü, kariyeri, tutukluluk durumu dikkate alınıp temel bir içtihat oluşturmak zorunda. Buna gitmeden önce Adalet Bakanlığı da uzlaşı yöntemiyle bir rakam belirleyebilir. Mağduriyetler manevi yönden de oldu. Davalar nedeniyle askerlerin terfileri de elinden alındı. Hiyerarşik denge tümüyle sarsıldı. Kendi emrindeki subay onun komutanı oldu. Geleceklerini planlama hakları da elinden alındı.”

SONUÇLANAN DAVA YOK


Açılan ve yerel mahkemede sonuçlanan tazminat davalarının kamuoyunda farklı bir algı yarattığını belirten bir komutan, “hapis yattılarsa da parasını alıyorlar” yaklaşımının sergilendiğini belirten bir komutan, “Kimsenin henüz bir kuruş aldığı yok. Bunlar sanki sonuçlanmış, parayı almışız gibi bir hava estiriliyor ve bu durumdan hepimiz çok rahatsızız” dedi.