CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite mezunu olmadığı yönündeki tartışmalara nokta koyacak bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklif ile, Cumhurbaşkanlığı için aranan nitelikler arasındaki “Yükseköğrenim yapma" şartı, “Ortaöğrenim’’ olarak değiştiriliyor.

Emir, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, mezuniyetiyle ilgili tartışmalara karşın, bugüne kadar net bir şekilde açıklama yapmadı. Biz de daha fazla yıpranmaması ve Erdoğan’ın şahsında ülkemizin itibarının sarsılmaması için böyle bir teklif verdik” dedi.

ANAYASA DA DEĞİŞMELİ


CHP’li Emir, bu konuda kanun değişikliğinin yanı sıra Anayasa’nın 101’nci maddesinin de değişmesi gerektiğini hatırlatarak’’ “Anayasa değişikliği için de, Cumhurbaşkanını seven vicdanlı AKP’lilerin de imzalarını bekliyorum” dedi. Emir şunları söyledi:

‘’Erdoğan’ın beyanına dayalı yayınlanan biyografide, 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nden 1981 yılında mezun olduğu ifade edilmektedir. Buna karşın Erdoğan’ın diplomasının dört yıllık mı iki yıllık mı, olduğu, hangi okuldan ve hangi bölümden mezun olduğu kamuoyunda hep konuşulmuştur.

İŞLETME Mİ İKTİSAT MI?


Marmara Üniversitesi tarafından yayımlanan diploması söz konusu tartışmalara son vermemiş, hatta daha da alevlendirmiştir. Üniversitenin yayımladığı diploma örneğinde bitirdiği bölümün karşısında “işletme” yazarken, Erdoğan’ın, daha önce çeşitli nedenlerle açıkladığı özgeçmişinde, öğrenim durumunu “yüksekokul” ve “Yüksek”, mesleğini de “iktisatçı” diye yazdırmış olması akılları karıştırmıştır. Erdoğan, 1987’deki milletvekili aday listesinde ise mesleğini müteahhit diye yazdırmıştır.

DEKAN DAHA SONRA GELDİ


1981 yılında mezun olduğunu belirten Erdoğan’ın diplomasında, fakültenin dekanı olarak Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel’in imzası bulunmasına karşın Batırel’in bu fakülteye 1982 yılında dekan olarak atandığı ortaya çıkmıştır. Her konuda açıklama yapan Erdoğan, nedense bu konu açıldığında hiçbir yorumda bulunmamaktadır. Erdoğan’ın, ispatı çok kolay bir konuda kamuoyunun önüne net bir şekilde çıkıp tartışmalara son verecek açıklama yapmaması kamuoyunda itibarının da zedelenmesine yol açmaktadır.

RUHSAL DURUM


21 milyon oy alarak Cumhurbaşkanı seçilen bir kişinin, hem iç hem de dış politikada üniversite mezunu olmadığı şeklinde tartışılması kuşkusuz kendisinin ‘ruhsal’ durumunu etkilediği gibi alacağı kararların sağlıklı olmasını da etkileyecektir. Anayasa uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti’nin birliğini temsil eden en üst makamda bulunan Erdoğan şahsında ülkemizin itibarı da sarsılmaktadır. Türkiye ve başka ülkelerdeki üniversitelerde kendisine verilen ‘fahri doktora’ unvanları da bu tartışmaların gölgesinde kaldığı için Erdoğan’ın sevincini de kursağında bırakmaktadır"