Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi toplantısında konuşuyor. Erdoğan'ın gündeminde 15 Temmuz'daki darbe girişimi var. Girişimdeki istihbarat zafiyetine değinen Erdoğan "Darbenin istihbaratının zamanında alınamaması örgütün önce istihbarat teşkilatlarımızı çökertmek istemesinden kaynaklanıyor. İstihbarat örgütleri mecrileri uyarmamış. Uyarmadığı için düşmanlık yapmıştır. Artık güçlü bir istihbarat ağı kurmamız şarttır. Mesela TİB'i (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) kapacağız. Bütün pisliklerin kaynağı orası" dedi.


TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) nedir?

2005 Ağustos’unda kurulmuş ve tümüyle işlevsel olarak 2006 Temmuz’unda çalışmalarına başlamış olan Başkanlık, bugüne kadar Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet ve Jandarma istihbaratının ayrı ayrı birimler ve savcılıklardan aldıkları izinlerle gerçekleştirdikleri telefon dinlemelerini tek merkezden yapmak ile yükümlüdür.
Başkanlık ayrıca 5651 Sayılı Kanun'a göre İnternet içeriğinin izlenmesi/denetlenmesinden ve yargıç, mahkeme ve Cumhuriyet savcıları tarafından verilmiş erişim engelleme kararlarının uygulanmasından da sorumludur. Türkiye dışında barındırılan içeriğe erişimi, idari kararla engelleme yetkisine de sahiptir. Gayriresmî verilere göre 2014 yılında 18 binden fazla site TİB tarafından erişime engellenmiştir. Başkanlığını şu anda MİT kökenli Cemalettin Çelik yürütmektedir.



 

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları.

Türkiye 15 Temmuz akşamı tarihinin en hain, en alçak darbe girişimine maruz kalmıştır. Şüphesiz her darbe girişimi kötüdür. Ama 15 Temmuz doğrudan milleti hedef alması sebebiyle herpsinden kötü olması itibarıyla hafızalarımıza kazınmıştır. Darbe girişimi gecesinde bombalanan dört yer var. TBMM'de başbakanların kullandığı makam odası ve bahçe bombalanmış ve ateş altına alınmıştır. Bu iki kurumun özelliği doğrudan milletin oyuyla iş başına gelenlerin makamları olmasıdır. Dünya otoriter, demokratik bir rejimlerle yönetilen bir yapı içerisindedir ağırlıkta. Batı ülkelerin tamamı demokratik rejimlerdir. Sadece Fransa'nın yarı başkanlık sistemini bir kenara koyarsak hepsi demokratik sistemlerdir. Şu ana kadar Batı'dan hiçbir temsilci ziyaretimize gelmedi. Fakat Belçika'da terör eylemleri olduğunda oralara nasıl gidildiğini biliyoruz. Bazı ülkeler Türkiye'ye gitmeyin, Türkiye'ye gidişiniz Erdoğan'ı güçlendirir.

Ben askeri darbe ile iş başına gelmiş bir lider değilim. Türkiye'de özellikle bu işin ekonomide en güvenilir ülkelerden birisi olduğunu sizler gördünüz. Bu darbe girişiminin arkasında da Türkiye'nin bu yükselişini  hazmedemeyenlerin olduğunu biliyoruz. Bu olay içeride aktörleri olan ama senaryosu dışarıda yazılan bir darbe hareketidir.

"OPERA BİNASININ ÇATISI..."


Dışarıdaki ve içerideki bu darbenin aktörleri bu milletin kendisini hesap edemediler. Bu milletin evlatlarının tankların altına yatabileceğini hissedemediler. Bombalama sonrası opera binasının çatısında bir bayan kardeşimin başı koparak oranın çatısından onu aldık. Bu darbe hareketini yapanlar acaba hangi vicdanla bunu yaptılar? Hangi insani anlayış uçaktan kendi halkına bombalar yağdırarak bu vahşeti işleyebilir? 238 şehit verdik şu ana kadar. 2200'e yakın hastanelerde yaralılarımız var.

'34 YAŞINDA SABRİ...'


Dün gece 12-1 gibi hastanelerdeki gazilerimizi aradım. Kendileriyle görüştüm. Hele bir tanesi genç Sabri 34 yaşında. Yazılımcı. Hava Savunma Sistemlerini seven bir gencimiz. Bu genç tankların paletleri arasına atlayarak sonra ikinci tankın da paletlerinde bir kolunu kaybetmeyecek inşallah. Böyle bir noktada... Telefonla konuşurken sanki Sabri'ye hiçbir şey olmamış. Reisim sen iyi misin diyor? Doktorlar bize iyi bakıyorlar diyor. Şimdi bu inanç bu azim oldukça evel Allah bu millete darbeler hiçbir şey yapamayacaktır. Bu Albayım da 7 mermi almış parmaklarına koluna belden yukarısına Albayım bakıyorum hala bizi düşünüyor. Bu FETÖ'nün takımı buralarda hala eksik değildir. Aman cumhurbaşkanım dikkatli olun diyor. Biz tedbirleri alıyoruz Davut albayım, sen kendine iyi bak.

'BAĞLANMAMI HAZMEDEMEDİLER'


Pazar günü Almanya'daki vatandaşlarımızın oluşturduğu STK'Lar darbelere hayır demokrasiye evet diye miting düzenlendi. Türkiye'den oraya benim bağlanmamı hazmedemediler. Belediye her türlü aksiliği yaptı. Yerel mahkeme hayır dedi. Alman mahkemeleri çok hızlı çalışıyor maşallah. Anayasa mahkemesi de hayır cevabını verdi. 4 bin terörist 4 500 oldu dedi şansölye geciken adalet adalet değildir dediğimde haklısın dedi.Burada hemen 2 saatte karar veriyor. Erdoğan orada video konferansla konuşmasın. Kısa bir süre önce geçmişte, PKK'nın lider kadrosunda olanları konuşturuyorsun video konferansla batı burada teröre destek veriyor mu vermiyor mu?

'SABANCI'NIN KATİLİ ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK DOLAŞIYOR'


İşte iş adamımız Özdemir Sabancı katili belli. Elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor mu? Kusura bakmayın açık sözlü oldum. Doğru olun yürekli olun. Eğer yürekli olmazsak dünyada tüm ülkelerde can yanar. Bugün bize olan darbe hareketi başka ülkelerde değişik yöntemlerde uygulama alanını kendisine bulur. 15 Temmuz Darbe girişimi bana geldi. Oradaki dostumuz kardeşimiz Türk adaları var gidebiliriz, Yunan adaları var hızlı botum var götürebilirim. Olur mu öyle şey...

Oraya gittim. Burada şu an sıkıntı var helikopterleri anlattı. Hemen Dalaman uçağımıza ulaştık. Son anda Ankara değil İstanbul'a gidiyoruz dedik. İndiğimiz anda F-16'lar uçuyordu üzerimizde. Devlet konuk evinin camlarını patlatıyor. Fakat bunların hepsi öyle veya böyle atlatıldı. Bu sistematik bir süreçti. Ama normalleşme sürecine giriyoruz. 15 Temmuz işte bu silahlı ve silahsız saldırıların en son en kanlı ve en alçak örneğidir.

MERKEL'E ANAYASA TEPKİSİ


Almanya’ya Sayın Şansölye’ye 4 bin dosya verdim, bunların hiç birisi bize dönmedi. Fakat Pazar günü Almanya’daki vatandaşlarımızın oluşturduğu STK’lar Köln’de bir miting düzenlediğinde video konferansla benim bağlanmamı hazmedemediler. Alman mahkemeleri çok hızlı çalışıyor maaşallah. Anında Anayasa Mahkemesi hayır kararı verdi. 'Geciken adalet adalet değildir Sayın Şansölye' dediğimde 'haklısınız' dedi ama burada Anayasa Mahkemesi hemen karar veriyor. Geçmişte terör örgütü PKK’nın lider kadrosunda olanları konuşturuyorsun video konferansla. Batı terörün yanında mı demokrasinin yanında mı? Batı teröre destek veriyor ve darbelerin yanında maalesef. Dost bildiklerimiz gidiyor terörün yanında, darbecilerin yanında yer alıyor. Fransa aynı, Belçika aynı. İşte iş adamamız Özdemir Sabancı. Katili belli mi, elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor mu. Açık sözlü olalım, doğru olalım ama yürekli olalım. Yürekli olmazsak dünyadaki ülkelerde çok daha can yanar.

Bugün bize olan darbe hareketi başka ülkelerde de terörle başka şekillerde karşılık bulur. 15 Temmuz darbe akşamı kardeşimiz Türk adaları var, Yunan adaları var götürebilirim dedi. Hayır dedim, benim halkım sokaklarda. Orada olmalıyım. Ama helikopter tepemizde dolaşıyor. Helikopterim, pilotum cesurdu, son ana kadar nereye gideceğimizi pilotum da bilmiyordu. Son anda İstanbul dedik. İstanbul’a indiğimizde F 16’lar uçuyordu. Orada devlet konuk evinin bütün camlarını patlatıyorlar. Bunların hepsi öyle veya böyle atlatıldı. Bunların hepsi sistematik bir süreçti.

'ACIMAK YOK'


Faillere acımaya kalkarsak bu katillere acırsak acınacak hale geliriz. Bunu yapmayacağız. "ABD'de yaşayan Feto denilen zat bu işin faili midir bilmiyoruz" diyecek kadar dünyadan bihaber olanlar var.

İSTİHBARAT ZAFİYETİ KONUSUNDA


Darbenin istihbaratının zamanında alınamaması örgütün önce istihbarat teşkilatlarımızı çökertmek istemesinden kaynaklanıyor. İstihbarat örgütleri mercileri uyarmamış. Uyarmadığı için düşmanlık yapmıştır. Artık güçlü bir istihbarat ağı kurmamız şarttır. Bu süreç Türkiye’nin devlet yapılanmasında bir revizyonuna fırsat hazırlamıştır. Mesela TİB’i kapatacağız. Çünkü bütün pisliklerin olduğu yerlerden biri de orası. Orayı kapatıp çalışanların hepsini de hazırlıklarını yaptık, gereği neyse yapacağız. TİB konusunda BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) gereken adımları kendisi atacak.

İLGİLİ HABEROlay kurum TİB kapatılıyorOlay kurum TİB kapatılıyor