Sözcü İbrahim Kalın, "Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Halep'te çatışmasızlık ortamının sağlanması için bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü bir takım diplomatik görüşmeler var. Koridor oluşturulduğu taktirde insani yardımlarımızı oraya ulaştırma fırsatı bulacağız. Gazze'ye ikinci bir yardım gemisini de yola çıkartacağımızı bu vesileyle bildirmek isteriz. Çocuklara yönelik bisiklet, çanta, kaban, gıda gibi malzemelerden oluşan bir gemi Kurban Bayramı münasebetiyle yola çıkacak" dedi.

Kalın, Fırat Kalkan operasyonunda Türkiye'nin PYD'yle ateşkes anlaşmasına vardığı iddialarıyla ilgili olarak "PYD ile anlaşma falan söz konusu değil. PYD terör örgütünün bir koludur ve Türkiye ile anlaşması söz konusu değildir. Biz Fırat Kalkanı Operasyonuyla ilgili hedeflerimizi başından beri ortaya koyduk" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de basın toplantısı düzenledi.

İbrahim Kalın'ın açıklamaları şöyle:

Eskisine göre daha güçlü, Yenikapı ruhuyla dimdik ayaktayız. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hem bu darbeciler hem de FETÖ'yle mücadele kapsamlı bir şekilde yürütülmektedir. Ta ki, devlette bu hukukun üstünlüğü, liyakat, hesap verebilirlik ilkeleri net bir şekilde tesis edilene kadar. FETÖ, yıllarca bu ilkeleri istismar ederek devleti ele geçirmeye çalıştı.


G20 zirvesi


Şimdi yapılan da olayın vehametiyle, şiddetiyle bu pisliğin temizlenmesi, devletin yeniden yapılandırılması gibi hadiselerin yeniden yaşanmaması için gerekli adımların atılmasıdır.
Bu pazar günü başlamak üzere Cumhurbaşkanımız Çin'de yapılacak G-20 zirvesine katılacaktır. Zirvede kapsayıcılık, geçen sene ele aldığımız konular gene G-20 liderler zirvesinde etraflı bir şekilde ele alınacak. Bizim geçen sene özellikle terör, terörle mücadele, mülteciler gibi dile getirdiğimiz konuları yeniden gündeme getireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız FETÖ'nün darbe girişimini de gündeme getirme fırsatı bulacak.

G20'de programımız el verdiği ölçüde ikili görüşmelerimizi de orada yapacağız. Türkiye'de yaşanan gelişmeleri de ele alma imkanımız olacak. Bu bağlamda Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi süreci ile ilgili önemli adımlar atılmaya devam ediyor. G20'DE bunun detayları alınmaya devam edecek. Charter seferinin başlaması konusunda Rus hükümetinin verdiği karar biliyorsunuz 3 Eylül'de başlayacak. Memnuniyetimizi ifade etmek istiyorum.

Bir diğer konu ise Fırat Kalkanı Operasyonu, demin de ifade ettiğim gibi darbe girişiminden 6 hafta sonra TSK, sınır güvenliğini sağlamak, terör unsurlarını temizlemek için başlattığı harekatı başarıyla yürütmektedir. Sınır güvenliğimizin sağlanarak sınırlarımız temizlenecek. Türkiye, DAİŞ'le mücadelede uluslararası koalisyonla hareket etmektedir.
Zaman zaman, özellikle ABD'li yetkililerden Türkiye ile terör örgütlerini aynı kefeye koyan açıklamalar duyuyoruz. Bu değerlendirmeleri kabul etmiyoruz. Operasyonun başından beri açıklamalarımız bellidir. Müttefiklerimize gerekli bilgiler zamanında verilmiştir.

Zaman zaman terör örgütünün propagandasını da ana akım siyasi söylemlerde yer edindiğini görüyoruz. Rahatsızlığımızı iletmek isterim. Operasyonun Kürtlerin kazanımlarını engellemek için yapıldığına dair çıkan haberleri kınıyorum. Bizim dünyanın hiçbir yerindeki Kürtlerle sorunumuz yoktur. Suriye Kürtlerinin adı daha dünyada anılmazken Cumhurbaşkanımız 2008'de kürtlere kimlik verilmesini, haklarının teslim edilmesini talep etmişti.

Aslında PKK Suriye savaşını bahane ederek Suriye'de fiili durum yaratmaya, Türkiye'de İran'da yapamadığını Suriye'de yapmaya çalışmaktadır. Bunlara Türkiye'nin ve bölge ülkelerinin müsamaha göstermesi mümkün değildir. Batılı dostlarımız tarafından bunların görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi taktirde Suriye'deki gerilim tırmanacaktır, Türkiye konuyla ilgili tüm diplomatik kanallarını kullanmaya devam etmektedir.

Son olarak Halep'teki insani durumla ilgili noktaya açıklık getirmek isterim. Orada masum insanların öldürülmesi kabul edilemez. Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Halep'te çatışmasızlık ortamının sağlanması için bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü bir takım diplomatik görüşmeler var. Koridor oluşturulduğu taktirde insani yardımlarımızı oraya ulaştırma fırsatı bulacağız. Gazze'ye ikinci bir yardım gemisini de yola çıkartacağımızı bu vesileyle bildirmek isteriz. Çocuklara yönelik bisiklet, çanta, kaban, gıda gibi malzemelerden oluşan bir gemi Kurban Bayramı'nda yola çıkacak.

Soru & cevap


-ABD'den yapılan CENTCOM'dan yapılan açıklama var, Türkiye'nin PYD ile anlaşarak çatışmasızlık ortamı yarattığı söyleniyor. Bir de "Erdoğan görevde olduğu sürece Türkiye'nin AB üyeliği söz konusu olamaz" açıklaması var.

PYD ile anlaşma falan söz konusu değil. PYD terör örgütünün bir koludur ve Türkiye ile anlaşması söz konusu değildir. Biz Fırat Kalkanı Operasyonuyla ilgili hedeflerimizi başından beri ortaya koyduk. YPG, PYD, PKK dahil bu operasyondan neden rahatsızlar? Bu bölgede, bu noktalarda YPG, PYD Fırat'ın doğusuna geçmedikçe bizim için hedeftirler. Menbiç operasyonu var biliyorsunuz, ABD'nin bize verdiği takvim var. "Menbiç Arap şehridir, YPG çekilecektir" diye. Üçüncü haftaya girdik, hala "Biraz daha zaman" deniyor. Bırakın Menbiç'ten çekilmeyi Cerablus sınırına gelmeleri de adeta bölgeyi işgal etme fırsatçılığının göstergesidir. Sahadaki bu gelişmelere bağlı olarak Fırat Kalkanı operasyonunu bölgedeki saha güvenliğimizi sağlamak amacıyla belirlediğimiz öncelikle

Cevabı hak eden ciddiyette bir açıklama mı bilemiyorum ikinci sorunuz. Türkiye'nin AB üyeliği stratejik bir hedef olma devam ediyor. Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye çalışanlar, FETÖ ile verilen mücadelede kimin yanında duruyorlar? Buna baksınlar. Özellikle Cumhurbaşkanımızın şahsı etrafında yapılan bu tür spekülasyonlar ne AB'ye ne kendilerine bir fayda sağlar.

"IŞİD'le en etkin YPG savaşıyor' miti çöktü"

-Biraz önce iki haftalık süreden bahsettiniz. Türkiye yeni bir süre verdi mi ABD'ye veya PYD'ye. Bu gerçekleşmezse Menbiç harekatı başlatacak mı?

Bölgenin yönetimini bölge halkına bırakmalarını istiyoruz. Takvimi kendileri belirleyecek. Terörle mücadelede ihtiyaçlarımız karşılanana kadar, tatmin edici noktaya ulaşana kadar operasyonlar devam edecek. Özellikle son bir, bir buçuk yıldır söylenen "Suriye'de en etkin savaşı YPG yürütüyor" miti de Cerablus operasyonuyla çökmüş oldu. Bu ister Menbiç'te olsun, ister Rakka'da olsun, ister Cerablus'ta olsun... Demek ki şartlar sağlandığında Suriyelilerden oluşan gruplar da gerekli müdahaleyi yapabilirler.