Başbakan Yıldırım, resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Kremlin Sarayı'ndaki görüşme yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.

 

BAŞBAKAN YILDIRIM: TÜM GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ

Bugünkü ziyaretlerinde, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin önündeki sorunları açıkça görüştüklerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın konuyu değerlendirdiğini hatırlatan Yıldırım, "Biz de Sayın Başbakanla birlikte bu projeyle ilgili hızlandırma adına neler yapılması lazım geldiğini detaylı bir şekilde konuştuk. En azından birinci fazının 2023'ten önce devreye alınması bizim arzumuzdur. Bu yönde tüm gayreti göstereceğiz. Tarım, turizm, taşımacılık, ticaret, sanayi, birçok alanda karşılıklı yatırımların geliştirilmesi adına yapacağımız işler var. Bunları da konuştuk." ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı anlaşmasının onaylanmasını öngören kanunu imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a müteşekkir olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşme sırasında açıklamalarda bulunan Putin, "En samimi selamlarımı ve refah dileklerimi Cumhurbaşkanı'na iletmenizi rica ediyorum. Erdoğan Türk Akımı anlaşmasının onaylanmasını öngören kanunu imzaladığı için kendisine müteşekkiriz" dedi.

Türk Akımı'nın Rusya ve Türkiye'nin gerçekleştirmeyi planladığı en büyük projelerden biri olduğunu ifade eden Putin, "Bunun dışında birçok ortak çalışmaya da imza atıyoruz. Moskova'ya yaptığınız bu ziyaretin, Türkiye Cumhurbaşkanı ile yapacağımız zirvenin temelini oluşturacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yıldırım'ın Moskova ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ticaret hacmindeki düşüş nedeniyle yaşanan negatif trendin tersine çevrilmesi için yoğun çaba sarf edileceğini düşündüğünü vurgulayan Rus lider, "Rusya Başbakanı Medvedev ile kapsamlı görüşmeler yaptığınızı biliyorum. Türk-Rus işbirliğinde neredeyse tüm alanlarda ilişkilere yeniden başlanmasından memnuniyet duyuyorum" diye ekledi.