Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de çalışması için çalışma izni çıkarılması konusunu kabineye sunduklarını açıkladı. Kurtulmuş ayrıca Suriyeli mültecilerin çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyeceklerini belirtti.



Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyelilerin çalışmalarını düzenleyen yönetmeliğin önümüzdeki günlerde yayınlanacağını söyledi.

Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, sığınmacı Suriyelilere çalışma izin verilmesi konusunun Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi. Kurtulmuş, 2011 yılından bu yana Türkiye'ye 2 milyon 411 bin Suriyeli'nin sığınmacı olarak geldiğini, 2014 yılında bunlara geçici koruma alanında yasal düzenlemelerin yapıldığını hatırlattı. Kurtulmuş, daha önce Suriyeli sığınmacılardan 7 bin 351'ine çalışma izni verildiğini belirterek, “Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yapmış olduğu son derece önemli ve detaylı bir çalışma Bakanlar Kurulu'nun bilgisine sunuldu. Bununla ilgili düzenlemede Bakanlar Kurulu yönetmeliği olarak önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır.” şeklinde konuştu.

TÜRK VATANDAŞLARININ İSTİHDAMINI ETKİLEMEYECEK

Konunun istismar edilmemesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda müşfik bir ev sahibi, dost, kardeş komşu görevini yerine getirdiğini kaydetti. Çalışma hayatında istismar edilenler, kayıt dışı çalıştırılanlar, çok kötü şartlarda çalıştırmalar gibi Suriyeliler konusunda çok farklı şikayetlerin olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Suriyelilere verilen bu çalışma izni Türk vatandaşlarını istihdamlarını kısıtlayacak bir alan değildir. Onların daraltacak bir alan değildir. Bunun için çok iyi hazırlanmış bir yönetmelik taşlığın bazı maddelerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvuru yapabilecekler. Suriyeli sığınmacılar Türkiye'nin her hangi bir yerinde çalışma iznine değil, İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine kimlik belgesi verilen, ikamet ettikleri illerde çalışma hakkına sahip olabilecekler. Çalıştıkları işyerindeki çalışanların yüzde 10'nunu geçemeyecekler. Açık bulunan işyerlerinde bu kapanmadığı takdirde bu oran artırılabilecek. Geçici tarım işçisi olarak çalışacak olan için bu kota dışında valiliklerin izni aranacak. Valilik isterse illerin ihtiyaçlarını tarım işçileri esnetebileceklerdir. Burada bulunan Suriyeli sağlık personeli, eğitim alanında Suriyeli eğitimciler için Çalışma Bakanlığı ve valiliklerin izinleri dışında, Sağlık Bakanlığı, Milli Bakanlığı ve YÖK'ün olurları çerçevesinde bu konu gündeme gelecektir.”

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN KAZANÇTIR

Numan Kurtulmuş, bu düzenlemenin, nitelikli Suriyelilerin iş bulmasını kolaylaştıracağını ve Türkiye için faydalı olacağını kaydetti. 2 milyon 400 bin Suriyeli'nin yeni Suriye kuruluncaya kadar Türkiye'de kalacaklarını vurgulayan Kurtulmuş, “Burada bulunan Suriyelilerle ülkelerine döndüklerinde Türkiye dostu olarak hayatlarına devam ettirsinler. Aralarında çok iyi diplomaları olan, iyi mali imkanı olan var. Bunların da ekonomik sistemin içinde üretken hale gelmesi için Türkiye ekonomisini katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN