İzmir'de, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamalarını protesto etmek amacıyla yürümek isteyen gruba polis müdahale etti, 11 kişi gözaltına alındı.

FOTO: DHA


11 KİŞİ GÖZALTINA ALINADI

'Birleşik Haziran Hareketi' üyesi bir grup, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik konusundaki açıklamalarını protesto etmek amacıyla akşam saatlerinde Alsancak Semti'ndeki ÖSYM Hizmet Binası'nın önünde bir araya geldi. Polis, izinsiz olduğu gerekçesiyle gruba dağılın uyarısında bulundu. Ancak grup, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçince, polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonrası göstericiler ara sokaklara kaçarken, 11 kişi gözaltına alındı.

Bakırköy'de, Eğitim-İş Sendikası'na üye bir grup, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın tartışmalara yol açan laiklikle ilgili sözlerini protesto etti.

FOTO: DHA


BAKIRKÖY'DE "LAİKLİK" SÖZLERİNE TEPKİ

Eğitim-İş üyesi yaklaşık 30 kişilik grup saat 19.00 sıralarında Özgürlük Meydanı'nda toplandı. Ellerinde pankart, döviz ve Türk Bayrakları bulunan grup bir süre slogan attı.

Ardından, Eğitim-İş 1 No'lu Şube Başkanı Ali Saraç basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, laikliğin yeni anayasada olmaması ve dindar bir anayasa yapılması gerektiğini ifade ederek, AKP iktidarının hedefinin laikliği yok etmek olduğunu ikrar etmiştir. AKP sözcüsü gibi davranan İsmail Kahraman, laiklik ilkesine ve Cumhuriyet devrimlerine açıkça meydan okuyarak suç işlemiştir. Kahraman'ı kınıyor ve istifaya davet ediyoruz" denildi.

FOTO: DHA


TÜRKİYE GENÇLİK BİRLİĞİ'NDEN DE KARAMAN'A TEPKİ GELDİ

İzmir'de, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili söylediği "Laiklik yeni anayasada olmamalı" sözlerine tepki gösterdi. TGB İzmir İl Başkanı Özgür Açıkgöz, "Türkiye şeyhler, dervişler, İsmail Kahramanlar ülkesi olamaz" dedi.

FOTO: DHA


Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili söylediği "Laiklik yeni anayasada olmamalı" sözlerine İzmir'den tepki yükseldi. Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 200 TGB üyesi, bir süre slogan atıp yürüdükten sonra İl Başkanı Özgür Açıkgöz, basın açıklaması yaptı. "Türkiye şeyhler, dervişler, İsmail Kahramanlar ülkesi olamaz" diyen Özgür Açıkgöz, "Anayasamızın değişmesi teklif dahi edilemez maddelerini değiştirmeyi önermek suçtur. Kapsadığı suçlar sadece Türk Ceza Yasası'nda değil Türk Devrim Tarihi'nin yasalarında da tanımlanmıştır. Cezası açıktır, uygulamayanlar tarih önünde hesap verecekler. Biz, Türkiye'nin vatansever, devrimci gençliği gerekeni her yerde ve her zaman yapacağız. Cumhuriyete, millet egemenliğine ve onun hayat suyu olan laikliğe dokundurtmayız. Suçları cezasız kalmayacak. Laikliğe kefen biçmeye kalkanlar, ölü saltanata, padişahlığa, ortaçağ hukukuna hayat öpücüğü vermeye çalışıyorlar. Milli egemenliğin ve laikliğin düşmanları ortaçağ hortlaklarıyla bizi korkutabileceğini sanıyor. Yanılıyorlar. Laiklik sizin biçmeye kalktığınız kefeninize sığmaz. Sizin ortaçağı hortlatma çabalarınız, ölüyü diriltmeye kalkanların nafile çabaları gibidir. Sonunuz hüsran. Laiklik, insan olmanın, millet olmanın zorunluluğudur" dedi.

FOTO: DHA


ESKİŞEHİR'DE KARAMAN'A TEPKİ EYLEMİ

Eslişehir'de yaklaşık 100 kişi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik yeni anayasada olmamalı' sözlerine tepki gösterdi.

Akşam saatlerinde İsmet İnönü Caddesi Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde toplanan Birleşik Haziran Hareketi üyeleri 'Laikliğe omuz ver. Şeriat-Hilafet anayasası yaptırmayacağız' yazılı pankart açıp çeşitli sloganlar attı. Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Mahmut Yalınkılıç, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik yeni anayasada olmamalı' sözleri ile şeriata açık çağrı yaptığını öne sürdü. Yalınkılıç şöyle devam etti:

FOTO: DHA


"Dindar anayasa olmalı demek şeriat ve hilafet düzeni kuralım demektir. Meclis sıfatıyla yapılan bu çağrı, AKP'nin anayasa değişikliği gayesini ortaya koymaktadır. İslami faşizmi adım adım inşa eden AKP, son noktayı da şeriat-hilafet anayasası ile koymak istemektedir. Şeriat anayasası, aynı zamanda başkanlık anayasasıdır, yani hilafettir. 14 yıl boyunca adım adım varmak istedikleri nokta buydu. Laikliği fiilen kaldırarak, tecavüzcü Ensar tipi gericiliği ağlarla toplumu karanlığın içine hapsettir. Şimdi de bir adım daha atarak son noktayı koymak istiyorlar. Ancak başaramayacaklar. Buna asla izin veremeyeceğiz."

FOTO: DHA


UŞAK'TA DA KARAMAN'A TEPKİ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın tartışma yaratan 'Yeni anayasada laiklik maddesi olmamalı' sözlerine Uşak'ta Eğitim Sen, CHP, ADD ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri düzenledikleri eylemle tepki gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen eyleme katılan Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş, CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, ADD Uşak Şube Başkanı Arif Güvenir ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yöneticileri ile parti ve sendika üyeleri TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Yeni anayasada laiklik maddesi olmamalı' sözlerine tepki gösterdi. Kahraman'ı istifaya davet eden grup adına açıklama yapan Yavaş, "Meclis Başkanı Kahraman sözleriyle şeriata açık çağrı yapmıştır. Meclis Başkanı'nın bu sözleri, siyasi iktidarın 14 yıldır başta eğitim olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında oluşturmaya çalıştığı "tek din, tek mezhep" anlayışına dayalı toplum modelinin anlaşılması açısından ibret vericidir. Yıllardır halkın dini duygularını sömürerek, hemen her alanda inanç istismarı yaparak hareket edenlerin laiklik fikrinden rahatsızlık duyması hiç şaşırtıcı değildir. AKP'nin dinselleştirme politikaları, bugüne kadar toplumda yaratılan eşitsizlikleri ve ayrımcılığı daha da derinleştiren politikaların hayata geçirilmesine yardımcı olmuştur" dedi.

FOTO: DHA


'LAİKLİK ÇOCUKLARA TACİZİ ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞANLARA KARŞI MÜCADELEDİR'

Laikliği çocukların Ensar karanlığından kurtulması olarak nitelendiren Yavaş, "Laiklik, kadınların özgürlüğüdür. Laiklik, dinin siyasal alana taşınarak sömürünün, yolsuzluğun örtüsü haline getirilmesine son verilmesidir. Laiklik, Uşak'ın Karahallı İlçesi'ndeki Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Veyis Turan Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören kız öğrencilere tacizi örtbas etmeye çalışan zihniyetlere karşı mücadeledir. Türkiye'de dinselleştirme politikaları öyle bir boyuta ulaşmıştır ki; işçi cinayetlerinden kadın katliamlarına, çocuk tecavüzlerinden hırsızlığa, yağmaya ve talana kadar her türlü soruna karşı dinsel referanslar kalkan edilmek istenmektedir. Böylesi bir tablo içerisinde Meclis Başkanı'nın açıklamaları, mezhep çatışmalarına varabilecek biçimde halkın farklı kesimlerini birbirine karşı kışkırtmanın, devletin bu uğurda açıkça görev alması gerektiğinin somut ifadesi olmuştur" dedi.

FOTO: DHA


'ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Yeni anayasada laiklik maddesi olmamalı' sözlerinin AKP'nin anayasa değişikliği gayesini ortaya koyduğunu öne süren Yavaş, "Bizler buna asla izin vermeyeceğiz. Bu ülkenin ilerici, demokrat, yurtsever, devrimcileri olarak, eşitsizliği ve ayrımcılığı savunan, laikliği tehdit ve engel olarak gören TBMM Başkanı'nın görevinin başında bulunmasını kabul etmiyor, kendisini derhal istifaya davet ediyoruz. Bizler Atatürk'ün 'Laiklik Geleceğimizdir' sözüyle yola çıkan bir toplumun bağrında yeşeren özgürlükçü, aydınlanmacı birikimi birleştirerek laikliği savunacağız ve savunmaya devam edeceğiz. Hükümetin, 'tek tipçi' tüm politikalarına karşı laik, eşit, özgür ve demokratik bir yaşam mücadelesindeki kararlılığımız ve ısrarımız sürecektir" diye konuştu. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

FOTO: DHA