Son zamanlarda sosyal medya üzerinden yayılan ''31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı'' iddiası ile ilgili aile hekimlerinden açıklama geldi.

Bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Erkut Coşkun, "01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereğince, ehliyetler 2020 yılına kadar şu anda da yürürlükte olan koşullar dahilinde yenilenebilecektir." açıklamasını yaptı.

Coşkun'un açıklaması şöyle:

"Sürücü olabilir belgesini yenileyecek vatandaşlarımızın sağlık koşullarıyla ilgil olarak müracaat ettiği hekim, değerlendirmesini yaparak muayene ve tetkikler sonucunda kişinin istenen koşulları taşıdığına kanaat getirirse ilgili sağlık raporunu verebilir.

Bu esnada hekim herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa veya ileri tetkik ihtiyacı duyarsa uzmanınca muayenesi için ilgili branşa sevk yapacaktır. "

[old_news_related_template title="Ehliyet raporunu aile hekimlerinin vermesi doğru mu?" desc="Dün bir sürücünün direksiyon başında epilepsi krizi geçirmesi sonucu ağır yaralanmasının ardından ehliyet için alınan sağlık raporunun aile hekiminin vermesinin doğru olup olmadığını gündeme getirdi. AHEF Strateji Grubu üyelerinden Uz. Dr. Levent Tuna Şengöz, “Birden fazla uzmanlık konusu içeren rapor onayını bir hekimin vermesi mümkün mü?” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/saglik_raporu_shutter.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/ehliyet-raporunu-aile-hekimlerinin-vermesi-dogru-mu-1351015/"]

Coşkun açıklamasında, bu raporların aile sağlığı merkezlerinde verilmesine yönelik kararla ilgili olarak da şunları söyledi; "Bu noktada asıl olan ve Sağlık Bakanlığımızdan talebimiz, ehliyet için gerekli sağlık raporlarının hastaneler bünyesinde oluşturulacak heyetler tarafından ücretsiz olarak tanzim edilmesi, böylece oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesidir.

Unutmayalım ki, trafik kazalarının % 85 kadarı sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Dünya standartlarına uygun hale getirilen sürücü olabilir sağlık koşulları, bizler ve geleceğimiz olan çocuklarımızı korumak içindir.

Siz değerli halkımızın müracaat ettiğiniz hekimin kararlarına riayet etmenizi ve resmi makamlarca açıklanmamış sadece söylenti şeklindeki haberlere itibar etmemenizi rica ederiz."

KİMLER EHLİYET YENİLEYEBİLİR?


Ağır vasıta sürücülerinin 5 yıl, hafif vasıta sürücülerinin ise 10 yılda bir tekrar sağlık raporu alarak ehliyetlerini yenilemeleri yasal yükümlülüktür. Bunun dışında ehliyetin kaybolması, çalınması yahut yıpranması gibi durumlarda da başvuru yapılarak ehliyet yenilenebilir.

Ayrıca, 2016 yılının başında olduğu gibi sürücü ehliyetlerinin sınıfının değişmesi halinde eski tip ehliyetlerin yeni düzenlemedeki karşılıklarına göre değiştirilmesi istenir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre 01/01/2016 tarihinden önce alınan tüm ehliyetlerin 31/12/2020 tarihine kadar yenilenmiş olması gerekmektedir.

EHLİYET NEREDEN YENİLENEBİLİR?


Ehliyetlerle ilgili işlemlerle Emniyet Genel Müdürlüğü ilgilenmektedir. Ancak, yeni çıkan karar doğrultusunda ehliyet ve pasaport işlemlerinin takip eden bir yıl içinde Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi söz konusu. Hükumetin istediği takdirde bu süreyi uzatma yetkisi de göz önünde bulundurulduğunda yeni sistemle ilgili belirsizliğin ne zaman kesinleşeceği konusunda fikir üretmek zor.

EHLİYET YENİLEME RANDEVUSU ALMA


Ehliyet yenilemek isteyen kişi gerekli belgeleri tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün randevu sisteminden randevu almalıdır. Bu sayfada gelecek olan; eski sürücü belgesini yenileme, ilk defa sürücü belgesi müracaatı ve yabancı belge dönüştürme seçeneklerinden “eski sürücü belgesini yenileme” seçeneği seçildikten sonra, istenen ehliyete dair sınıf vs bilgileri, kişisel bilgiler ve istenen randevu bilgileri de girilerek randevu isteği alınacaktır. “Kişisel Bilgiler” bölümünde istenen e-posta adresinin doğru girilmesi önemlidir, çünkü randevu sistemine alınan başvurunun teyidi o e-postaya gönderilen bir onay bağlantısı ile yapılmaktadır. Randevu alabilmek için yazı sonunda yer alan linke tıkladığınızda, aşağıdaki görselde de yer alan sayfa üzerinden ehliyet yenileme işlemini gerçekleştirebileceksiniz.