Talih Kuşu, ıkındı, kıvrandı, çırpındı, tutamadı kendini sıçtı! Beni terbiyesiz biri sanmayın. Türkçe’de “kuş kaka yaptı” diye yazılabilir ama anlam bütünlüğü kaybolur. Türkçe’nin hakkı yenmiş olur.
Şurada 4-5 gün kaldı.
Yeni Başbakan belli olacak.
Eski Başbakan, kendisi yurt dışındayken Saray darbesiyle yetkileri elinden alındığı için; “dövüşe dövüşe” çekilebilirdi. Davutoğlu, “Halleşme” adı altında yemekli toplantılar düzenleyip, “yiye yiye” çekiliyor. Yeni Başbakan ise kim olacaksa; Binali ya da Cinali; “istişare üstüne istişare ile iki dudak arasından” geliyor.
Talih Kuşu, satılığa çıktı.
Yeni Başbakanı beklemedi.
Başbakanlığa bağlı Özelleştirme İdaresi, Milli Piyango’nun (Talih Kuşu’nun) devletin elinden yabancı para sahiplerinin yüksek faizle verecekleri parayı toplayabilecek özel bir ele satılacağını açıkladı.

*  *  *

Eski satış şartları baldı.
Yeni şartlar bal-kaymak.
Yeni patrona “10 yıl süreyle münhasırlık hakkı” verilecek. 10 yıl içinde hiçbir özel kişi, kurum ya da şirket veya devletin kendisi “talih oyunu” tertipleyip rakip olamayacak.
İkinci Talih Kuşu yoktu.
Sözüm ona özelleştirme.
İki Talih Kuşu yine olmayacak.
Devlet tekeli, özele sunulacak.
Eski satışta:
Peşinat yüzde 40’tı.
Yeni satışta:
Peşinat yüzde 20’ye indi.
İhalede yarış; TL ile olmayacak.
İhalede yarış; Dolar ile yapılacak.
Ama ne yarış!
Tam altına etme durumu:
İhaleyi kazanan yeni patrona; devir işlemi yapılmadan önce Milli Piyango hisselerini “rehin verip yabancı bankalardan kredi (taze para özellikle dolar) bulma imkanı” sunulacak.
Eski satışta:
Teminat mektubu vardı.
Yeni satışta:
Teminat mektubu yok.
Eski satışta:
Günde 1 çekiliş hakkı vardı.
Yeni satışta:
Günde 2 çekiliş hakkı verildi.
Sabah namazında piyango.
Akşam namazında yine piyango.

*  *  *

Talih Kuşu’nu alacak yeni özel patronun “zarar etmesi” söz konusu değil. Bu işi devlet yaparken aldığı “kâr payını” yükseltmiş olarak yeni özel patrona bırakıyor.
İdare şu örneği verdi:
100 TL bilet satıldı.
59 TL’si ikramiye.
25 TL yeni patron kârı.
10 TL şans oyunu vergisi.
3 TL devlet payı.
3 TL maliye payı.
Toplamı: 100 TL.
Bu tablo anlayana şunu söylüyor: Kokmaz, çürümez, bozulmaz hep kâr eden Devletin Piyango İdaresi “batmış tüccar malı mantığı” ile satılıyor. Yeter ki, yüksek faizle alınan kredi üzerinden dış taze para gelsin. Yeni Başbakan, altına edilmiş bir ekonomik tablonun altına yatmaya geliyor.
Sıkışmış zavallı Talih Kuşu!
Sıçmasın da ne yapsın!

SÖYLEŞİ


Yeni damat orduya İHA’yı kaça satıyor?


Eski damat Enerji Bakanı oldu ve yeni başbakan yapılacaklar arasında adı geçiyor. Yeni damadın da gizlisi saklısı olmaması gerekir. Orduya “İHA (İnsansız Hava Aracı)” satıyor. Kaça satıyor? Ordu kaç şirketten İHA alıyor? Fiyat, kalite, yetkinlik, yenilik, teknoloji farkı nedir? Bunu bilmek vatandaşın hakkı ve şeffaf toplum olmanın gereği. Nikah şahidi Genelkurmay Başkanı, bu satış konusunun netleşmesi ve halkın bilgi sahibi olması için gücünü göstermelidir. Bu arada orduya “Kirpi” adlı zırhlı araçları kaça sattığı bilinmeyen ve “Gördükçe Tayyip Erdoğan’a aşık oldum” sözleriyle ünlenen medya patronu Ethem Sancak’a bir kuvvet komutanı “gazilik unvanı” vermeyi teklif etmiş. İktidar yandaşı Akşam Gazetesi’nde yer alan haberde ismi gizli tutulan bu kuvvet komutanı kim? O da açıklansın, bilelim.