Ga­zi­an­tep 2. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si­’nin 2016/24 Esas sa­yı­lı dos­ya­sı­nı in­ce­le­di­ği­niz za­man, Ga­zi­an­tep üze­rin­den yal­nız din­ci te­rör ör­gü­tü IŞİ­D’­e de­ğil, di­ğer ör­güt­le­re de önem­li öl­çü­de yar­dım gö­tü­rül­dü­ğü or­ta­ya çı­kı­yor. Sı­nı­rı­mı­zın öte­sin­de ya­şa­nan­la­rı ken­di­le­ri açı­sın­dan ran­ta çe­vir­me­ye ça­lı­şan hem ül­ke­miz­de­ki, hem on­la­rın Su­ri­ye­’de­ki bağ­lan­tı­la­rı­nın or­tak ça­lış­tık­la­rı an­la­şı­lı­yor.
Su­ri­ye­li gel­miş Ki­li­s’­e, Ga­zi­an­te­p’­e yer­leş­miş ama Su­ri­ye­’de­ki bil­mem ne ör­gü­tü­nün de ko­mu­tan­lı­ğı­nı ya­pı­yor. Gi­di­yor, ge­li­yor, hat­ta gü­ven­lik gö­rev­li­le­ri­miz ta­ra­fın­dan ka­çak ge­çiş­le­rin­de ya­ka­lan­dı­ğı za­man ken­di­si­nin ko­mu­tan ol­du­ğu­nu söy­le­yip, ser­best bı­ra­kıl­ma­sı­nı is­te­ye­bi­li­yor­lar.

HER ÖR­GÜ­TE Gİ­Dİ­YOR


Ki­lis sı­nı­rın­da bu­lu­nan Ön­cü­pı­nar Sı­nır Ka­pı­sı­’nın kar­şı­sın­da Su­ri­ye­’nin Es­se­le­me ka­pı­sı var. Bu ka­pı Öz­gür Su­ri­ye Or­du­su­’na bağ­lı Ah­ra­rurş­şam cep­he­si­nin de­ne­ti­min­de... Türk ma­kam­la­rıy­la çok iyi iliş­ki­le­ri olan ko­mu­tan ise Ebu Ali kod ad­lı ki­şi. Ko­mu­ta­nın Ki­li­s’­te evi var. Sü­rek­li ola­rak gi­riş-çı­kış ya­pı­yor. Bu gi­riş çı­kış­lar­dan Ebu Ali hay­li pa­ra ka­za­nı­yor. Tür­ki­ye üze­rin­den Ön­cü­pı­nar Sı­nır Ka­pı­sı­’na yük gö­tü­rü­lü­yor. Gö­tü­rü­len yük tam­pon böl­ge­de in­di­ri­li­yor, Su­ri­ye­’den ge­len kam­yon­la­ra yük­le­ni­yor. Bu böl­ge­de­ki ko­mis­yon işi de 4 ai­le­de top­lan­mış. Ko­mu­tan Ebu Ali de bu rant­tan fay­da­la­nan aşi­ret­ten bi­ri­si­nin men­su­bu.
Tür­ki­ye­’de bu­lu­nan Su­ri­ye­li­ler boş dur­mu­yor, han­gi ör­güt ya da cep­he ile bağ­lan­tı­la­rı var­sa on­la­rın işi­ne ya­ra­ya­cak mal­ze­me gö­tü­rü­yor. Ör­ne­ğin Tür­ki­ye­’den “ki­re­ç” di­ye be­yan edi­len mal, ba­kı­yor­su­nuz pat­la­yı­cı ya­pı­mın­da kul­la­nı­lan amon­yum nit­rat çı­kı­yor. Açık­ça­sı Su­ri­ye­li­ler­le Türk va­tan­daş­la­rı el ele ver­miş bu dö­ne­mi ken­di­le­ri açı­sın­dan ka­zan­ca çe­vi­ri­yor.

SA­Hİ SİZ NE YA­PI­YOR­SU­NUZ?


Son dö­nem­ler­de ger­çek­leş­ti­ri­len he­men her “can­lı bom­ba­”, pat­la­yı­cı yük­lü araç­la ey­lem­de bir Ga­zi­an­tep göl­ge­si var. An­la­şı­lı­yor ki Ga­zi­an­tep hem PKK’­nın hem de IŞİ­D’­in lo­jis­tik ve yö­ne­tim mer­ke­zi ko­nu­mun­da... Bun­lar­la bit­mi­yor can­lı bom­ba ey­le­mi­ni ger­çek­leş­ti­re­cek ya da Su­ri­ye ta­ra­fın­da IŞİD saf­la­rın­da sa­vaş­ma­ya gi­den­le­rin de trans­fer mer­ke­zi... “Kon­trol­süz ge­çiş­ler, za­ma­nın­da ön­lem alın­ma­ma­sı­” di­ye­ce­ğiz ama pe­ki bu ili­mi­zin Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü, MİT Böl­ge Baş­kan­lı­ğı, Jan­dar­ma Ko­mu­tan­lı­ğı yet­ki­li­le­ri ne ya­pı­yor aca­ba?
Kar­ka­mı­ş’­tan Ön­cü­pı­na­r’­a ka­dar 98 ki­lo­met­re­lik du­var örü­lü­yor. Böy­le­ce ka­çak ge­çiş­le­rin ön­len­me­si plan­la­nı­yor. Sı­nır­da ter­mal ka­me­ra­lar, ge­çi­şi zor­laş­tı­ra­cak fi­zi­ki ön­lem­ler ar­tı­rı­lı­yor. Ce­rab­lu­s’­la Mum­buç ka­sa­ba­sı ara­sın­da sı­kı­şan IŞİ­D’­in ey­lem­le­ri­ni, Tür­ki­ye­’nin yap­tık­la­rı­na kar­şı­lık dev­le­ti uyar­ma­sı ola­rak da gö­ren­ler var. Son ey­le­min ka­mu bi­na­sı­na yö­ne­lik ol­ma­sı da bu­nun bir işa­re­ti ola­rak yo­rum­la­nı­yor.

BUN­LA­RIN HAN­Gİ­Sİ DOĞ­RU?


Bir yan­dan PKK, bir yan­dan IŞİD ül­ke­yi ya­sa bo­ğu­yor. Bun­la­rın so­rum­lu­su da te­rör­le mü­ca­de­le gö­re­vi­ni ye­ri­ne ge­tir­me­yen hü­kü­met­tir. Ki­lis ili­miz­de at­tı­ğı ro­ket­ler­le 18 ki­şi­nin ölü­mü­ne yol açan IŞİD he­def­le­ri­ne dö­nük top atış­la­rı ya­pı­lı­yor ve he­men ay­nı sa­at­ler­de “şu ka­dar te­rö­rist öl­dü­rül­dü­” açık­la­ma­sı ya­pı­lı­yor. Bu da pek inan­dı­rı­cı bu­lun­mu­yor.
Obüs­le­rin “ya­tık yol­lu­” mer­mi yo­lu bu­lun­du­ğu için süt­re ge­ri­sin­den ro­ket atı­şı ya­pıl­dı­ğın­da et­ki­li ol­ma­dı­ğı da be­lir­ti­li­yor. An­cak, top­çu bir ge­ne­ral, “Top­lar ya­tık yol­lu ama obüs­ler dik mer­mi yol­lu ol­du­ğu için öy­le bir so­run yok. Bo­şa atı­lan bir mer­mi­miz de yo­k” di­yor.
Uçak­la­rı­mı­zın, sı­nır öte­si­ne geç­me­si ha­lin­de Rus­ya ta­ra­fın­dan vu­ru­la­ca­ğı en­di­şe­siy­le Su­ri­ye ta­ra­fı­na ge­çe­me­di­ği de sık­ça gün­de­me ge­ti­ri­li­yor. Bu du­ru­mu as­ke­ri yet­ki­li­le­re sor­dum şun­la­rı söy­le­di­ler:
“Rus­ya­’ya ait SU-24 uça­ğı dü­şü­rül­me­den ön­ce de uçak­la­rı­mız­la doğ­ru­dan Su­ri­ye­’ye bir sal­dı­rı­mız ol­ma­dı. Sa­de­ce koa­lis­yon gü­cü kap­sa­mın­da Su­ri­ye­’ye 6 kez gi­dil­di, bu­nun 2’sin­de bom­ba­la­ma­ya ka­tıl­dı, 4’ün­de ise di­ğer uçak­la­ra ko­ru­ma gö­re­vi yap­tı. Uçak dü­şü­rül­me­sin­den son­ra da bir sal­dı­rı­mız ol­ma­dı.
Öl­dü­rü­len te­rö­rist sa­yı­la­rıy­la il­gi­li açık­la­ma­la­rı­mı­zı da inan­dı­rı­cı bul­ma­yan­lar olu­yor. Hat­ta dev­le­tin res­mi Ajan­sı Ana­do­lu Ajan­sı­’nın yet­ki­li­le­ri bi­le ‘ra­kam­la­rı abar­tı­lı bul­duk­la­rı­nı­’ söy­le­di. Şu bi­lin­me­li ki biz vur­ma­dan, as­la ‘vur­du­k’ de­mi­yo­ruz. Ör­ne­ğin 9 ki­şi öl­dü­rül­düy­se gör­me­den 9 te­rö­ris­tin öl­dü­rül­dü­ğü­nü bi­le açık­la­mı­yo­ruz. Hat­ta, ma­ğa­ra­lar­da öl­dü­rü­len­ler ol­du­ğu­nu bil­di­ği­miz sal­dı­rı­lar da içi­ni gö­re­me­di­ği­miz için on­la­rın sa­yı­sı­nı ver­mi­yo­ruz. Öl­dü­rü­len te­rö­rist sa­yı­sı­nı abart­ma, ger­çe­ği açık­la­ma­ma di­ye bir du­rum söz ko­nu­su de­ğil. Hep­si kay­na­ğın­dan al­dı­ğı­mız, tek­nik araç­lar­la da des­tek­li te­yit­li bil­gi­ler­dir. Gü­ven­lik ne­de­niy­le da­ha faz­la açık­la­ma yap­ma­mız doğ­ru ol­maz.”
Yet­ki­li­ler­le ko­nuş­tu­ğum­da iş­te böy­le de­di­ler.