Bin 223 hakim ile bin 434 cumhuriyet savcısının görev yeri değişecek. Bununla ilgili çalışmalar kapsamında, hizmet sınıfı ve puanına göre yargı mensuplarının da istediği yere atanabilmesi için tercihleri de dikkate alınır. İsteklerin dışına çıkılmaması durumunda ülkemizin özellikle Güneydoğusunda birçok il ve ilçeye yargı mensubunun atanamayacağı gibi acı bir tablo ortaya çıktı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi tarafından yer değiştirmeler gerçekleştiriliyor. HSYK’nın bir yetkilisi, “Tayin dönemi yaklaştığı için yargı mensupları son dönemde daha sık Ankara’ya gelir oldu” diyor. Geliş nedenlerinin konusu ise terörün yoğun olduğu ilçe ve illere gönderilmemeleri ve bununla ilgili gerekçeleri oluyor.

61 AÇIĞA KARŞI 2 KİŞİ BAŞVURDU

Adli yargı kararnamesi kapsamında hakim ve savcıların özellikle terör olaylarının yoğun olduğu il ve ilçeleri tercih etmedikleri, yerine aynı hizmet sınıfında olan başka ilçe ve illere atanmak istedikleri anlaşılıyor. Yalnız terör olaylarının yoğun olduğu yerler değil, sınır illerimiz de yargı mensuplarının tercih kapsamının dışında kalıyor. Özellikle Suriye’de yaşanan olaylar, Kilis’e sıkça füze atılması da etkili olmuş. HSYK yetkilisi bazı örnekler verdi:
Diyarbakır merkezde 32 hakim, 29 savcı açığı oluşacakken sadece bir kişi hakimlik, bir kişi savcılık için tercihte bulunmuş. Son dönemlerde füze atılan, Türk vatandaşlarından çok Suriyelilerin bulunduğu Kilis’e 3 hakim, 2 cumhuriyet savcısı atanacak. Ancak hakimlik için Kilis’i kimse tercih etmedi.

CİZRE, SİLOPİ, YÜKSEKOVA

Aylarca sokağa çıkma yasağı uygulanan Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde görevli hakim ve savcılar canla-başla görev yapıyor. Orada bulunanların da çoğunun görev süresi doluyor. İlçeye 5 hakim, 4 cumhuriyet savcısı ataması yapılması gerekiyor. Acaba Cizre’yi kaç kişi tercih etmiş diye merak ediyorum. HSYK yetkilisi, önündeki listeye bakıp, “Hiçbir hakim bu ilçeye tayin istememiş. Sadece bir cumhuriyet savcısı tercihlerinin arasına Cizre’yi eklemiş” diyor.
Bölücü örgütün harap ettiği, vatandaşın yine aylarca sokağa çıkmasının yasaklandığı Silopi İlçesi’ne de yeni kararnamede 3 hakim, 3 savcı ataması yapılacak. Hiçbir hakim, savcı Silopi’ye gitmek istememiş. Olayların az olduğu örneğin Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ne baktığımızda 3 hakimin atanacağı ilçeyi 2 hakim tercih etmiş. Buna rağmen yine savcı ve hakim açığı var.
14 Mart’tan bu yana Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde de sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bu ilçeye yeni atama döneminde 8 hakim, 5 cumhuriyet savcısı gönderilmesi gerekiyor. Güzelliği dillere destan olan Yüksekova’ya hiç kimse gönüllü olarak gitmek için başvurmadı.
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde 8 savcı, 3 hâkim açığı var ama gitmek isteyen yok. Karakola saldırı yapılan Çınar da, sık sık sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silvan da hakim ve savcı açıklarına karşın tercih edilmiyor. Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne kimse gitmek istemezken, olayların kısmen az olduğu Güneydoğu’nun diğer ilçelerine de gitmek için tercihte bulunanın olmaması doğrusu hiç de şaşırtıcı değil. Bununla ilgili de örnekler sıralayalım: Van’ın Saray, Özalap, Çatak, Başkale, Bahçesaray, Tunceli’nin Hozat, Nazimiye İlçeleri de yine tercihte “sıfır” çekenler arasında. Mardin’de 4 savcı, 16 hakim açığı varken 3 kişi hakimlik 1 kişi de savcılık talep etmiş.

BAŞVURU REKORU İZMİR’E

Tercihler liste halinde yapılıyor, tercihlerine ataması gerçekleştirilemiyorsa yargı mensubu uygun görülen yerlere ihtiyaç da dikkate alınıp gönderiliyor. Şimdi de Batı’ya gidelim. İzmir’de boşalacak 63 hakim, 10 savcılık için kaç kişinin başvurduğunu tahmin edersiniz? Tam 220 hakim, 122 savcı, “Bizi İzmir’e tayin edin” diyor. Bursa’nın Mudanya İlçesi’nin 5 hakim açığı oluşacak ama bu ilçeye gelmek için başvuranların sayısı 119’a, 6 savcı açığına karşın başvuran da 76’ya ulaşmış.
Tercihte sınırlama yok, hizmet süresini HSYK ilke kararıyla belirliyor. 4 ve 5’inci hizmet bölgelerinde genelde 2 yıl, 3. bölgede 3 yıl, 2. bölgede 5 yıl, 1. bölgede ise 7 yıl görev yapılabiliyor. Kimse hakimi, savcıyı “Terörün yoğun olduğu yerleri tercih etmediler” diye eleştirmesin. Görev yapanların başlarına neler geldiğini, en iyi onlar biliyor. Tercih yok ama bu ilçelerimize HSYK tarafından tabii ki hakim ve savcı görevlendirilecektir.