16 Nisan referandumu öncesinde AB ile gerilen ilişkiler yumuşamaya başladı. Reuters haber ajansına konuşan üst düzey AB yetkilileri, Erdoğan'la yapılan görüşmelerin "iyi bir atmosferde" gerçekleştiği ifade etti. Brüksel'deki yetkililer, buna rağmen yeni bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Reuters, geçen hafta Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'le görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB ile 12 aylık yeni bir takvim üzerinde anlaşmaya varıldığını söylediğini hatırlattı.

Gizlilik kaydıyla Reuters'a konuşan üst düzey AB yetkilisi, resmi bir tarih olmadığını dile getirirken, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin Erdoğan'ın sorun yaratan bazı konuları çözmesine bağlı olduğunun altını çizdi.

Söz konusu yetkili, 16 Nisan referandumu öncesinde özellikle Almanya ve Hollanda yönetimiyle gerilen ilişkilere rağmen geçen hafta gerçekleşen görüşmelerin "iyi" ve "yapıcı" geçtiğini dile getirdi. Görüş verenlerden biri de, "Kesinlikle saldırgan geçmedi, her iki taraf da malûm pozisyonlarını tekrar belirtti" yorumunu yaptı.

Erdoğan'la görüşme sonrasında konuşan üst düzey bir diğer yetkili ise, AB'nin Türkiye ile işbirliği yapması hakkında "Başka seçeneğimiz yok" yorumunu yaptı.

AB liderleri 22-23 Haziran'da mülteci sorunuyla ilgili olarak Türkiye ile işbirliği yapma fırsatını değerlendirecek.