Kuzey Irak’ta yapılacak referandumun Irak Anayasası’na aykırı, Kerkük’ün bu referanduma dahil edilmesini de hukuksuz bulan Irak Türkmen Cephesi; Türkmenli Partisi, Türkmen Karar Partisi, Türkmen Halk Partisi, Türkmen Vefa Hareketi, Irak Türkmen İslamcılar Birliği ve Milliyetçi Türkmen Topluluğu yetkililerinin de katılımıyla Kerkük’te basın toplantısı düzenledi.

Iraklı Türkmen parti ve örgütleri, bu toplantıda referandumu boykot etme kararı aldı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre ITC Başkan Yardımcısı ve Irak Parlamentosu Kerkük milletvekili Hasan Turna ve Kerkük İl Meclisi üyesi Ali Mehdi’yle birlikte açıklamalarda bulunan Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi, referandumun bölgede iç savaş çıkarabileceği uyarısında bulundu.

[old_news_related_template title="Barzani'den küstah referandum açıklaması" desc="Barzani; 'Herhangi bir grup Kerkük'ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürdün bunun için savaşa hazır olduğunu bilsin.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/barzani.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/barzaniden-kustah-referandum-aciklamasi-2003827/"]
Salihi, “Bütün Türkmen partileri olarak istisnasız referandumu boykot etme kararı aldık. Bu referandum Irak'ın toprak bütünlüğünü kesinlikle tehlikeye atan bir durumdur. Bu bölgede bir iç savaş başlatmaya yönelik bir adımdır. Bugün bölgesel yönetimde bir memur yıllardır maaş almıyor. İktisadi durum orada kötü. Peki biz neden Kerkük ve diğer Tuzhurmatu ve Diyala'daki Türkmen bölgelerinde memurlarımızı ve halkımızı böyle bir durumda yaşatmak isteyelim. Biz Türkmenler olarak bütün partilerimizle kararımız budur. Referanduma katılmayacağız” dedi.

Tüm Iraklı Türkmenler’e, “boykottan korkmayın, pusulalarda yazan yazıların bir sonuç oluşturması durumu yoktur” diyen ITC lideri, Kürtler arasında da referanduma karşı olanlar olduğunu iddia etti.

Salihi, “Onlar kendi bölgelerindeki geriliği, ekonomik krizleri, politik muhalefetleri ve çeşitli sorunları örtbas etmek için bu referandum meselesini çıkardılar. Kürtler’in de büyük kısmı referandumu reddediyorlar” dedi.

Toplantıda referandumun boykot edilmesi için halkla bir araya gelmek amacıyla toplantılar düzenlenmesi kararı da alındı.