Orta Doğu turuna devam eden ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'de bir ilki gerçekleştirdi.

 

Kafilesiyle birlikte Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na giden Trump, buraya görevdeyken gelen ilk ABD Başkanı oldu. Yahudiler için kutsal bir alan olan ve tarihi değeri bulunan Ağlama Duvarı'nın önünde bir süre dua eden Trump daha sonra kayaların arasına notunu bıraktı.

trump1

Trump'a haham Shmuel Rabinowitz ve damadı Jared Kushner eşlik etti. Rabinowitz, "Trump, Ağlama Duvarı'nın Yahudi halkı için ne kadar önemli olduğunu biliyor ve bu sebeple İsrail'de ilk olarak buraya geldi. Bize duvarla ilgili sorular sordu" ifadesini kullandı.


Trump, siyah bir kipa takarken sağ eliyle duvara dokundu. Daha önce Barack Obama da Ağlama Duvarı'nı ziyaret etmişti. Fakat 2008'de gerçekleşen bu ziyaret sırasında Obama henüz seçim kampanyasını sürdürüyordu.trump

Trump ve Kushner'le eş zamanlı olarak Melania Trump ve kızı Ivanka da kadınlara özel ayrılan bölümde ziyareti tamamladı. 20 metre yüksekliğindeki duvar, Mescid-i Aksa'dan kaldığına inanılan kutsal bir alan.

Trump, İsrail ziyareti sırasında, "İran asla nükleer silah sahibi olamayacak. Burada bulunmaktan büyük onur duyuyorum. İsrail'le sürdürdüğümüz dostlukta çok daha derin bir yol izliyorum. İran, Suudi Arabistan'la İsrail'i yakınlaştırdı. İran, ABD'ye minnettar olmalı. ABD sayesinde olumlu anlaşmalar yakaladı. Bazı insanlar bunu anlamaz. ABD, İran'a güç ve zenginlik verdi. İran, hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olamayacak" dedi.