Almanya ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan siyasi gerginliğin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere zarar verip vermeyeceği belirsizliğini korurken Almanya'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Reuters haber ajansının geçtiği habere göre; Almanya ticaret odalarında (DIHK) dış ticaretten sorumlu genel müdür yardımcısı, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, artan ikili gerginliklerin Alman şirketleri için belirsizlik yarattığını ve muhtemelen ticaret hacmini 2 milyar Euro azaltacağını söyledi.

DIHK geçtiğimiz günlerde yaptığı başka bir açıklamada ise, “Darbe girişiminden bu yana Alman şirketleri tarafından belirsizlik görülüyor. Mevcut gelişmeler bu güvensizliği önemli ölçüde artırıyor. Bu ortamda Alman şirketlerin Türkiye’de yeni yatırım yapmalarını düşünmek zor” ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Alman şirketleri Türkiye'ye yatırımı durdurabilir" desc="Alman Ticaret Odaları birliği tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginlik nedeniyle Alman şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapmasının zor olduğunu bildirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/kapak-124.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/alman-sirketleri-turkiyeye-yatirimi-durdurabilir-1939870/"]

BAKAN ZEYBEKCİ 'İLİŞKİLER ETKİLENMEZ' DEMİŞTİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci geçtiğimiz cuma günü Reuters ile yaptığı söyleşide, konuyla ilgili sorulan soruya, "Türkiye-Almanya krizi geçicidir, ekonomilere kalıcı hasar verecek sözleri söylerken dikkat edilmeli. Ülkelerin ekonomik yaptırım gibi şeyleri yapması fiziken mümkün değil, bu nedenle Türk-Alman ilişkilerinin etkileneceğini sanmıyorum. Alman vatandaşları için Türkiye’ye seyahat uyarısı yapılması yönündeki açıklamalar talihsizdir, turizmde kayda değer bir etkilenme öngörmüyorum." cevabını vermişti.

[old_news_related_template title="Almanya krizi ekonomiye yansır mı? Bakan Zeybekci'den önemli açıklamalar" desc="Türkiye ile Almanya arasında yaşlanan siyasi krizin ekonomiye yansımaları merak edilirken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den konuya ilişkin açıklama geldi. Bakan Zeybekci yaptığı açıklamada krizin geçici olduğunu ve ekonomilere kalıcı hasar verecek sözleri söylerken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/boobobo2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/almanya-krizi-ekonomiye-yansir-mi-bakan-zeybekciden-onemli-aciklamalar-1940796/"]

Öte yandan Welt am Sonntag gazetesinde yayınlanan anket sonuçlarına göre Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı dikkat çekmiş gibi görünüyor. Zira Emnid’in araştırmasına katılanların %49’u Türkiye’ye tatile gidebileceklerini düşünmezken %44’lük kesim Türkiye’ye tatile gidebileceğini ifade ediyor.

2016'DA EN ÇOK İHRACAT ALMANYA'YA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı 2016 Aralık ayı dış ticaret rakamlarına göre, 2016 yılında Türkiye’nin en çok mal sattığı ülke geçmiş yıllarda olduğu gibi Almanya olmuştu. Türkiye’nin 2016’da Almanya’ya yaptığı ihracat 595 milyon dolar artarak 14 milyar 7 milyon dolar rakamına ulaşmıştı.

ihracat222