Eskiden avukatlık yapan ve siyasi hayatına son veren eski TBMM Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, daha önce Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Arabuluculuk Sistemi'nde çalışacağını açıkladı. Peki Bülent Arınç'ın yeni mesleği olan arabuluculuk nedir?

[old_news_related_template title="Uyuşmazlıklarda yeni çözüm yolu arabuluculuk" desc="Uyuşmazlıklarda yeni çözüm yolu arabuluculuk" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/94426d593312a70538deccbf9d73678f.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi/uyusmazliklarda-yeni-cozum-yolu-arabuluculuk-1863004/"]

Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanunu 3 yıl önce çıkarıldı. Buna göre görüşmek, müzakerelerde bulunmak ve aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için tarafları bir araya getiren, uzmanlık eğitimi almış, tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla yürütülen çözüm yöntemine arabuluculuk denir. Bu sistem hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmakta.

Arabulucular taraflar arasındaki uyuşmazlık konusunda süreç sonunda bir karar vermezler, sadace tarafların ortak bir karara varmalarına yardımcı olur.

[old_news_related_template title="İşle ilgili 400 bin uyuşmazlık arabuluculukla çözümlenecek" desc="İşle ilgili 400 bin uyuşmazlık arabuluculukla çözümlenecek" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/1617b45a5810a24c4d29c52f90155f96.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi/isle-ilgili-400-bin-uyusmazlik-arabuluculukla-cozumlenecek-1833049/"]

Eğer anlaşma sağlanırsa taraflar, uzun süren mahkeme süreçlerinden kurtulmuş olurlar. Buna bağlı olarak ekonomik açıdan da kişiye fayda sağlayan arabuluculuk yöntemi, yargı sistemini de iş yükünden kurtarmış oluyor.

Taraflar arabulucuya, dava açılmadan önce veya dava devam ederken başvurabilir.

[old_news_related_template title="İş davalarında zorunlu ara buluculuk geliyor" desc="İş davalarında yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Bundan sonra patron ile çalışan arasında oluşan yasal itilaf durumlarında mahkemeye gitmeden önce ara buluculara gidilecek. Ara bulucu konu yargıya intikal etmeden önce tarafları anlaştırmaya çalışacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/ara-bulucu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/is-davalarinda-zorunlu-ara-buluculuk-geliyor-1567095/"]

İŞ DAVALARINDA DA ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’nda yapılacak değişiklikler konusunda yaptıkları sunumda iş davalarında, tarafların mahkemeye gitmeden önce, arabuluculuk sistemini kullanmalarının “zorunlu hale” getirildiğini açıklamıştı.

Kanun Tasarısı’nın 3’üncü maddesinde yer alan “zorunlu ara bulucuk” hükmü şöyle; “MADDE 3- (1) Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Ara buluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslı veya ara bulucu tarafından onaylanmış bir örneği, dava dilekçesine eklenir.”

Kanun tasarısı ile, işten çıkarma, işe iade, tazminat gibi anlaşmazlıklar için getirilen arabuluculuk zorunluluğu, iş kazaları konusunda ise getirilmedi. Kanun tasarısına göre, “iş kazaları ile meslek hastalığından dolayı oluşan maddi ve manevi tazminat” talepleri, arabuluculuk zorunluluğu dışında bırakıldı.