Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, demir fiyatlarında enflasyon ve dövizdeki artışın üzerinde bir artış olduğunu ve ürün temininde sıkıntı yaşandığını belirterek, “Bu durumun sürmesi, Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki inşaat sektörüne darbe vurur” dedi.

[old_news_related_template title="İnşaatlarda demir eksikliği tehlike yaratıyor" desc="Geçen yıl tonu 1.200 TL olan demirin konu şimdi 2.100 TL olunca inşaatlarda büyük sıkıntı yaşanmaya başladı. Sektör temsilcileri işten çıkarmalar olabileceğine dikkat çekiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/12ph21hphp21hp12hp12hp12.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/insaatlarda-demir-eksikligi-tehlike-yaratiyor-1855823/"]

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, demir fiyatlarındaki yükselişin inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Baran, serbest çalışan bir müteahhidin bu yılın Ocak ayında bin 830 TL’ye aldığı demiri mayıs ayında 2 bin 155 TL’ye alabildiğini belirterek, “İnşaat sektörü demir fiyatlarındaki artıştan kaygılı durumda. Demirde fiyat arttıkça inşaat sektöründe de tansiyon yükseliyor” ifadelerini kullandı.

534534534534535353453

"KONUT FİYATLARININ YÜKSELMESİ KAÇINILMAZ"

İhalelerde inşaat maliyetlerinin yıl başı fiyatları baz alınarak hesaplandığını kaydeden Baran, şunları söyledi: “İhalelerde de serbest piyasa sözleşmelerinde de makro ekonomik politika verileri baz alınarak fiyatlama yapılıyor. İnşaat sektörü var olan enflasyon ve döviz fiyatlarına ve hedeflenen fiyatlara göre maliyet hesabını yaptı. Şimdi, hele de döviz düşüyorken demir fiyatlarının artışı anlaşılır gibi değil. Bu artış, ister istemez inşaat sektörünün ürünlerine de yansıyacaktır. Kamuya iş yapanların mağdur olmaması için fiyat farkı verilmesi gerekebilir. Öte yandan konut fiyatlarının yükselmesi de kaçınılmaz görünüyor.”

Baran, demir fiyatlarında geçen yıllarda da sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, sürekli yaşanan bu olumsuzluğu ortadan kaldıracak önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'e, “İlk sorun fiyat. Geçen yıl şubatta tonu bin 200 liraydı. Bu yıl şubatta bin 600 oldu. Şimdi ise 2 bin 100 lira. Diğeri piyasada demir yok. Türkiye'nin birçok noktasından üyeler arıyor ‘Demir bulamıyoruz' diyor. Bu ürünün alternatifi yok. Sorun çözülmezse şantiyeler nasıl yürüsün. Bana ‘ruhsatı alayım mı' diye soran üye var. İş bu noktaya geldi. Şantiyeler durursa bu diğer yan sektörleri ve istihdamı da vurur” demişti.

'DIŞARI SATTILAR ONDAN ZAMLANDI'


Tellioğlu, sorunu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile de paylaştıklarını söyledi. Demir üreticisinin ihracata ağırlık vermesi nedeniyle bu sorunu yaşadıklarını iddia eden Tellioğlu, şunları söyledi: “Dışarıdan çok talep gelince iç pazar payı oraya kaydı. Hükümet yeni düzenlemeler yapmalı. Madem üretici iç pazar dengelerini düşünmüyor, dışarıdaki demir üreticisinden bizim alım yapmamız için teşvikler sağlanmalı. İthalat vergileri düşmeli.”

'ARZ YOK ONDAN ZAMLANDI'


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise sorunun talepe göre az kalan üretimden kaynaklandığını belirtti. Demirin hurda ve cevher olmak üzere 2 şekilde temin edildiğini belirten Durbakayım, “Hurdada sorun yok. Ancak cevher kısmında sorun var. Geçmiş yıllarda talebin üstünde üretim oldu ve demir fiyatları düşüktü. Üretici zarar etti, çok firma iflas etti. Mevcut arz yetersiz geldi. Arz artar, sorunu geçici görüyorum” dedi.

İHA-SOZCU.COM.TR