[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 3.5460/3.5476'dan Euro/TL ise 3.9474/3.9488'den işlem görüyor." image="" day="21" month="HAZ" hour="08" minute="08" width="" height=""]

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan yaptığı açıklamada doları yükselten nedenlerin Güney Afrika'nın ekonomi politikaları ve petrol fiyatlarındaki yükselme olduğuna dikkat çekti. İşte Erkan'ın açıklamaları: Son birkaç gündür olumlu getiri beklentileriyle pozitif etkilenen Türk Lirası, gelişmekte olan ülkeler grubuna gelen toplu satış dalgasıyla beraber diğer emsal para birimleri gibi dolara karşı değer kaybetmektedir. Bu duruma neden olan iki temel etmen görünmektedir; bunlardan birincisi geçen gün Güney Afrika Merkez Bankası’nın (SARB) fiyat istikrarı yerine, yani Güney Afrika Randı'nın değerini koruma yerine büyümeye odaklanacağı yönündeki haberdi.

LİRA DEĞER KAYBINDA ÜÇÜNCÜ


Haberin ardından Rand'a gelen satışlar diğer gelişmekte olan ülkeler grubu üzerinde de etkili oldu. Bunun yanı sıra, bugün ortalığın karışmasına neden olan bir diğer faktör olarak petrol fiyatlarındaki sert düşüş. Petrol, üretim arz fazlasının fiyatlara yaptığı baskıdan dolayı dur durak bilmeden düşmektedir ve bugün bu düşüş ivme kazanmıştır. Bunun sonucunda da COP, RUB, MXN gibi petrole korele gelişmekte olan ülkeler para birimleri sert değer kayıplarına uğradılar. Türk Lirası günlük değer kayıplarında petrole korele olan bu üç para biriminden sonra gelmektedir. dolar/TL'ye eşlik eden para birimleri ise en çok karşılaştırıldığı Rand ve Brezilya Reali'dir.