[timeline_template title="Dolar ve euro ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 3.5452/3.5460, euro ise 3.8773/3.8786 seviyelerinde " image="" day="28" month="NİS" hour="14" minute="26" width="" height=""]

TCMB'nin likidite adımları ve küresel risk iştahıyla dün 3 Ocak'tan bu yana en düşük olan 3.5555'e kadar gerileyen kur, günün kalanında ise 3.56 civarında hareket etti. Kur bu sabah ise güne sınırlı bir yükselişle saat 0844'te 3.5680/3.5688 seviyesinden başladı. TCMB'nin beklentilerinin üzerinde bir sıkılaştırma adımı TL'deki değer kazancının başlamasını tetikleyen etken oldu. TCMB önce GLP faizinde artışa giderken ardından bu artışın bir kısmını dün itibarıyla likidite politikasına da yansıttı.

Sabah saatlerinde açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Murat Çekinkaya, Saray'ın isteği dışında olmasına rağmen gerekirse tekrar faiz artırımı olabileceğinin sinyallerini verdi. Çetinkaya, "Para politikasında kayda değer sıkılaştırma yaptık, bu sıkı duruş devam edecek gerekirse ek sıkılaştırma da yapabiliriz" diye konuştu. Bunun üzerine dolar 3.54'e kadar geriledi.

ÇETİNKAYA İLE DOLAR GERİLEDİ


Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Çetinkaya'nın açıklamalarından sonra dolar/TL'de çekilmenin sürdüğünü belirterek şöyle dedi:

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın yaptığı Enflasyon Raporu Sunumu’nda öne çıkan başlıklar ile beraber, konuşma sırasında gerileyen USDTRY’nin halen o gerilkeme eğilimini sürdürdüğünü görmekteyiz. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahminlerini yükseltmesiyle beraber, bu tahminlerin halen piyasa konsensüs tahminlerine göre iyimser kaldığı söylenebilir.

Çetinkaya; enflasyona odaklı sıkı duruşun sürdürüleceği konusunda mesaj verdi. Ekonomide kademeli toparlanma öngören Çetinkaya, ihtiyaç durumunda ilave parasal sıkılaşma da yapılabileceğinin mesajını verdi. TCMB’nin son yaptığı GLP hamlesini beğenen piyasalar, benzer mesajı Enflasyon Raporu sunumundan da aldılar. Merkez Bankası’nın ihtiyaç duyulan noktada devreye gireceğinin belirtilmesi önemli. Bu illa ki GLP veya marjinal fonlama oranı üzerinden olacak diye bir durum da yok, Merkez Bankası diğer politika araçlarıyla da piyasada likidite düzenleme imkanına sahip.

Yine de olağan dışı enstrüman kullanımının uzun süreli istikrarı desteklemeyeceği konusundaki görüşüm bellidir. USDTRY bir kademe daha aşağı gitti, 3,55 seviyelerini gördü. Piyasanın 3,55 altında hareket görmesi, kurda satış yönüne pozisyon almaları için cesaret verecektir, ilk önce bu kırılmanın kuvvetli ve hacimli bir şekilde gerçekleşmesi zorunludur. Bence, aşağı marj sınırlı, yani optimal maliyet seviyelerine geliyoruz. Döviz depo ihalelerine birkaç gündür iyi talep geliyor ve bu kurun düştüğü bir dönemde gerçekleşiyor. Kurumsalların USD talebinin artmasıyla beraber USDTRY’nin önümüzdeki dönemde tekrar 3,60 üzerine çıkmasını beklerim.