Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu ve Aysel Alp'in haberine göre gıda fiyatları-ndaki fiyat artışlarını engellemek için, ithalat kolaylaştırılıyor. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi kararı alınırken; Et ve Süt Kurumu ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasayı düzenleme yetkisi de genişletiliyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıdada spekülasyonu engelleyecek şekilde ithalat vergilerindeki yüzde 70-130 arasındaki oranların, yüzde 20 ile 30’a indirmeyi planladıklarını söyledi. Kararın bugün veya yarın çıkacağını söyleyen Zeybekci, Türkiye’deki üretimin ise korunacağını belirtti. Düzenlemenin amacının, fiyatlarda bir oynaklık olması durumunda, ithalatın hızlı bir şekilde devreye alınmasını sağlamak olduğu ifade ediliyor. İthalat vergisi oranları genel olarak düşürüldüğü için, fiyatlarda oynaklık olduğunda, yurtdışından ürün getirmek otomatikman avantajlı hale gelecek. Böylece, ithalat vergisi oranları için, fiyat dalgalanmalarında özel bir düzenleme yapılmasına gerek kalmayacak.

GRAFİK: Sözcü GRAFİK: Sözcü

MAYIS ŞAMPİYONU PATATES


Zeybekci’nin açıklamaları sonrasında gözler, mayıs ayı enflasyonunda fiyatları en çok artan gıda ürünlerine çevrildi. Mayıs ayı enflasyon verilerine göre, patatesin fiyatı yüzde 17.52, elmanın yüzde 16.68, limonun yüzde 15.88 artmıştı. Yetkililer hemen bir ithalat kararı olmayacağını ancak sürecin her ürün için yakından takip edileceğini belirtiyor.

GEREKİRSE 0 GÜMRÜK


Gıda fiyatlarıyla ilgili bir açıklama da, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den geldi. Tüfenkci, piyasaya mühadale için Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yetkilerini arttıracaklarını söyledi. Tüfenkci, “Örneğin arz eksikliği olan ve gümrük vergileri ile koruduğumuz bazı ürünler var. Bunlar da gümrük vergilerini piyasanın gidişatına göre ayarlayacak bir mekanizmayı hayata geçirdik ve bu anlamıyla TMO ve ESK işlevlerini, kotalarını arttıracak, arpa buğday veya diğer tarım ürünlerinde gerektiğinde sıfır gümrükle ithal edecek ve bunu piyasaya kısa sürede arz edecek bir mekanizmanın oluşturulması kararı alındı. Bunun yansıması nasıl olacak; diyelim ki buğdayda anormal bir artış gözlendi, stokçuluk olduğu gözlendi, hemen buna müdahale edilerek piyasaya belirlenen fiyatta arzı, bu noktada iç piyasada üretim azlığı varsa kıza zamanda bunu yurtdışından ithal ederek piyasaya sıfır gümrükle arzı gibi bir takım tedbirler var” dedi.