Türk-İş kamuda çalışan 190 bine yakın işçiye bu yıl için yüzde 18 gelecek yıl için de enflasyon artı 4 puan zam talep etti. Türk-İş düşük ücretli işçilere de ilave zam istedi.

Hükümet ile Türk-İş arasında yapılacak 2017-2018 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor. Türk-İş, toplu sözleşmeyi 157 bini kendisine, 33 bini başka sendikalara üye toplam 190 bin işçi için yürütecek.
Hazırlanan pakete göre Türk-İş, öncelikli olarak düşük ücret alan işçilere geçen yıl verilen 100 liralık seyyanen iyileştirme zammının artırılmasını istedi. Buna göre, brüt 2 bin 200 liranın altında ücret alan işçilere 400 lira, brüt 2 bin 250-2 bin 500 lira ücret alanlara 200 lira ve brüt 2 bin 500-2 bin 800 lira ücret alanlara da 100 TL iyileştirme zammı talep edildi.

TAŞERONA KADRO İSTEDİ

Türk-İş genel zam talebini ise birinci yıl yani 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yüzde 18 olarak belirledi. İkinci yıl, yani 2018’den itibaren ise 2017 enflasyonuna 4 puan ilave edilerek zam yapılması istendi.
Ayrıca vergi diliminden dolayı düşen işçi ücretlerinin telafisi için geçen yıl verilen 500 liralık denge ödeneğinin bin liraya çıkarılmasını talep eden Türk-İş, birinci ve ikinci yıl için yemek yardımının sırasıyla 15 TL ve 16 TL, aile ve çocuk yardımının da 400 TL ve 500 TL olmasını istedi. Türk-İş ayrıca taşeron işçiler ile 20 bin geçici işçinin kadroya alınması talebinde de bulundu.

MEMURA ÖRNEK OLACAK

Hükümetin Türk-İş’in zam talebinin ne kadarını yerine getireceği, pazarlık masasından nasıl bir zam oranının çıkacağı memur ve memur emeklileri için de kritik önem taşıyor. Hükümet Türk-İş’in ardından önümüzdeki ağustos ayında 2018-2019 yıllarında yapılacak zammı belirlemek için memur sendikalarıyla masaya oturacak. Geçmiş yıllarda memur sendikaları Türk-İş’in aldığı zammı örnek gösterip yüksek oranlı zam talebinde bulunmuştu. Bu yıl da yine Türk-İş’in alacağı zam memurlar için gösterge niteliği taşıyacak.

KIDEM HEMEN VERİLSİN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatıyla ilgili hükümetten kendilerine hiçbir taslak metin gelmediğini belirtirken, geçmiş kötü tecrübeler nedeniyle kıdem tazminatı için ayrı bir fon kurulmasını istemediklerini, fon yerine başka şeyler konuşmak gerektiğini söyledi. Atalay, işten atılan işçiye kıdem tazminatının aynı gün verildiğini de belirterek, “3 yıl çalışıp işten atılmış işçiye kıdemi 20-25 yıl sonra mı verilir? Bunun mantığı yok. O zamana kadar kim öle, kim kala. İşten atılanın parasını hemen versinler” dedi.