Otokar’ın dün akşam Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, SSM’nin “Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi” ile ilgili olarak en son 29 Ağustos 2016’da yapılan özel durum açıklamasında, SSM’ye BAFO (Best And Final Offer/En İyi ve En Son Teklif) sunulduğunun kamuya duyurulduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “SSM tarafından şirketimize bugün (dün) tebliğ edilen yazıda teklifin idari, mali ve teknik tüm yönleri ile değerlendirildiği ancak fiyat başta olmak üzere sözleşme şartlarında anlaşma sağlanamaması nedeniyle teklifin uygun bulunmayarak ihtiyacın ihale yöntemiyle karşılanmasına karar verildiği bildirilmiştir” denildi. SSM’nin süreçle ilgili açıklamalarının takip edilerek ihale sürecine Otokar tarafından katılma kararı alınması halinde ilgili düzenlemeler uyarınca gerekli açıklamaların yapılacağı bildirildi.

[old_news_related_template title="Milli tank için geri sayım başladı" desc="İsmini Kurtuluş Savaşı'ndaki Dumlupınar Meydan Muharebesi sonrası İzmir'e ilk giren Türk komutanından alan Altay tankının seri üretimi için ilk adım atıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/fah2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/milli-tank-icin-geri-sayim-basladi-1369003/"]

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, geçen yıl kasımda MÜSİAD tarafından düzenlenen fuarda Altay muharebe tankının prototipinin tamamlandığını 250 tanklık ilk seri üretim için son teklifin de yapıldığını belirterek, “Altay’ın seri üretimi için gerekli bütün altyapıyı planlama ve programlamayı yaptık. Düğmeye basıldığı andan itibaren seri üretim için 18-22 ay arasında Otokar olarak seri üretime geçebileceğiz” diye konuşmuştu. Otokar, Altay tankı için Türk savunma sanayinde 100’ü aşkın şirketle birlikte çalışıyordu. Otokar’ın sunduğu teklif, 250 adet Altay’ın seri üretimi ve bunların Entegre Lojistik Destek faaliyetlerini kapsıyordu.

ALTAY TANKI'NIN ÖZELLİKLERİ?
tank12


ADINI İZMİR’E İLK GİREN KOMUTANDAN ALIYOR

Altay tankı ismini, Kurtuluş Savaşı’nda Dumlupınar Meydan Muharebesi sonrası Yunan Ordusu’nun geri çekilmesini sağlayarak İzmir’e giren ilk Türk süvarilerini komuta eden Fahrettin Altay Paşa’dan aldı. Fahrettin Altay’a ise soyismi Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi. Altay isminin kökeni ise Türklerin ana yurdu olarak da bilinen Orta Asya’daki Altay sıra dağlarından geliyor.

fahrettin_altay

FAHRETTİN ALTAY KİMDİR?


1880 yılında Arnavutluk’ta doğan Fahrettin Altay, 1900 yılında Harp Okulu’nu, 1902 yılında ise Harp Akademilerini tamamladı. 2. Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı’nda çeşitli cephelerde görev aldıktan sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine Kurtuluş Savaşına da katıldı. 1922’de Dumlupınar muharebesi sonrası çekilen Yunan ordusunu kovalayan ve İzmir’e ilk giren süvarileri komuta etti. Kurtuluş Savaşı sırasında TBMM hükümetinde Mersin milletvekili olarak da yer alan Fahrettin Altay, Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün isteği üzerine milletvekilliğinden ayrılarak orduda kaldı. 1. Ordu komutanlığına kadar yükselen Altay, 1945 yılında yapılan Yüksek Askeri Şûra’da yaş haddinden emekliye ayrıldı. 1946-1950 yılları arasında CHP’den Burdur milletvekilliği yapan Altay, 1974 yılında hayata gözlerini yumdu.